Fotografering

Tips: Så startar du ett lyckat fotoprojekt

Hur ofta har du inte hört ordet projekt när fotografer berättar om sitt arbete? Men vad är ett fotoprojekt, och hur kan du göra ett spännande sådant? Här lär vi dig knepen för att fotografera med ett tydligt mål – alltså att skapa ett projekt.

Jag skulle inte bli förvånad om det är många som ställer sig frågan: »Hur kan jag utvecklas som fotograf ?« Jag gör det själv. För jag vill inte bara köra på i gamla hjulspår och ta bilderna som jag redan har gjort eller skapa historier som jag redan har berättat. Jag vill ta ett steg framåt och hitta på något nytt. Då är det ofta bra att göra det som ett projekt, där jag har en tydlig idé om vad jag vill göra och en struktur kring hur det ska gå till.

I den här fotoskolan kommer jag ge dig lite tips kring hur du kan komma igång med ditt eget fotoprojekt, och ge dig några råd kring tematisering, avgränsning och disciplin. Jag gör det utifrån ett exempel där jag under en tid hängde vid en så kallad skatepark, där ungdomar roar sig med att åka skateboard och BMX-cykel.

 

Foto: Johan Wessel
Utgå från dig själv när du funderar på vilket projekt du ska ta dig an. Vad finns i din närhet och vad engagerar dig?

 

Därför är projekt bra

För dig som fotograf finns det förstås hur mycket som helst i din omgivning som det går att rikta kameran mot, och bilderna kan fotograferas på en mängd olika sätt. Och självklart går det att fotografera utan någon specifik tanke i bakhuvudet, vilket säkert kommer att generera en och annan bra bild – förhoppningsvis. Men troligen stannar fotograferandet där, vid ett antal bilder som var för sig har vissa kvalitéer men där de tillsammans saknar koppling och samhörighet. Det blir svårt att skapa en bok, en utställning eller ett galleri på hemsidan när det inte finns någon röd tråd mellan bilderna. För att lyckas med det krävs ett projekt och en tydlig idé.

När du har en tanke med ditt fotograferande blir resultatet ofta i slutändan bättre, eftersom du då har fördjupat dig i ett ämne och fotograferat mycket kring ett specifikt område. Att vara fokuserad leder helt enkelt till bättre bilder.

Gräv där du står

När jag går på en utställning och blir inspirerad av vad skickliga fotografer har åstadkommit, vill jag ofta göra något liknande. I alla fall tänker jag så, samtidigt som jag inser att det inte är rätt väg att gå. Varför ska jag försöka göra något som redan har gjorts? Varför ska jag åka till samma plats och fota liknande bilder? Det projektet finns ju redan – och säkert hundra gånger bättre än vad jag kan åstadkomma. 

Därför är mitt tips att du utgår från dig själv, när du funderar på vilket projekt du ska ta dig an. Vad finns i din närhet och vad engagerar dig? För om du inte brinner för ditt ämne kommer du aldrig att lyckas genomföra projektet. Du ska ha skoj medan du fotar, det är först då du orkar gå på djupet och skapa bilder som säger något mer. 

Fundera på vilka berättelser som finns i din närhet, vad som kan bli något att bygga ett fotoprojekt kring. Kanske ska du följa din mormor under en tid och berätta om hennes liv i dina bilder. Eller varför inte hänga med din bekant till jobbet, han som sysslar med det där underliga som ingen riktigt förstår vad det är – men som kan bli spännande på bild. Ta vara på de kontakter du har, de sammanhang du redan känner till – för vem är bättre lämpad att gå den vägen än du? 

Men som sagt, du ska ha roligt och vilja ägna mycket tid åt ditt projekt. Om du bara gäspar när du tänker på din mormor kanske du istället ska ägna dig åt något helt annat. Det viktiga är hur som helst att du utgår från dig själv.

Jag själv gick till en skatepark i min närhet och frågade om jag fick fotografera där, vilket jag sedan gjorde intensivt under en veckas tid. Närheten till platsen möjliggjorde det för mig att återkomma vid flera tillfällen, för att ta nya bilder. Det var ett smidigt projekt med andra ord. Och dessutom roligt eftersom jag var nyfiken på hur jag skulle kunna fånga farten i skateboardrampen samtidigt som jag skildrar umgänget mellan ungdomarna. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna