Vi förklarar

PC eller Mac – valet för dig som fotograf

Det finns en del skillnader mellan att använda PC eller Mac som fotograf. Diskussionen är oändlig på forum på internet u2013 det finns anhängare i båda läger som är villig att göra allt för att försvara sitt eget val av arbetsredskap.rn Här syns en skärmdump från Mac OS X Mountain Lion.
Här syns en skärmdump från Windows 7 Ultimate.

Beroende på vem du är så kan svaret vara lätt eller svårt: Ska jag ha en Mac eller PC för min bildbehandling? Lägret är delat och många anser att Mac är ett måste för de som arbetar inom media eller foto. Men ligger det något i det?

Debatten har pågått länge. Resultatet blir alltid lika: slagsmål över vad som är bäst. Klassiskt sett har fotografer, formgivare och mediafolk blivit upplärda att Macintosh är vägen att gå, och att PC är blåskärmsförfallet att avsky. De teknikintresserade anser i stället att PC är vägen mot framtiden och att Mac är den avsmalnande och instängda stigen med den flerfärgade badbollen rullandes framför.

Det är en som religion. Det är svårt att konvertera. Men ett försök att se neutralt på saken gör att det finns både för- och nackdelar att ta i akt, där det hela slutar med att valet av dator beror på vad du faktiskt ska göra med din dator, inte vem som har tillverkat den.

I denna artikel kommer vi att skilja på Apples datorer och övriga datorer även om arkitekturen är likadan. Tittar vi strikt från betydelsen så betyder PC "Personal Computer", vilket härstammas från att en dator som är IBM PC-kompatibel, där datorn kör antingen Windows, Linux eller Mac OS X. PC är den strikt korrekta korrekta benämningen för alla de vanliga datorer som används i våra hem, oavsett om den är tillverkad av Apple, IBM eller Dell. Men för enkelhetens skull kommer vi kalla Apples datorer för "Mac" och övriga för "PC", något som numera är vanligt i folkmun.

Det finns en del skillnader mellan att använda PC eller Mac som fotograf. Diskussionen är oändlig på forum på internet – det finns anhängare i båda läger som är villig att göra allt för att försvara sitt eget val av arbetsredskap. Här syns en skärmdump från Mac OS X Mountain Lion.

Hårdvara

Hårdvarumässigt finns det en del att säga mellan PC och Mac. Att köra PC innebär att du har stora möjligheter att välja komponenter till din dator, främst om du har kunskapen att själv bygga den, men också vid uppgradering. Fördelen med detta är att du kan skräddarsy din dators komponenter, och därigenom prestanda, för att få precis vad du behöver för din bildbehandling/redigering. Nackdelen är att det blir mer att hålla koll på, att komponenterna måste ha rätt – och uppdaterade – drivrutiner för att fungera med systemet. Ju större valmöjligheter desto ökad risk för hårdvaruproblem alltså, och det vill man ju inte plötsligt vara med om när man är mitt i sin kreativa process.

Att köra Mac innebär en mindre möjlighet att välja komponenter. Det val en vanlig datoranvändare lämnas inför är vanligtvis det val man står inför i butiken – den grundläggande konfigurationen av datorn. På så vis blir det lättare att välja om man inte förstår sig på alla beteckningar, men också svårare att skräddarsy om man nu har koll. Den största fördelen med detta är att komponenterna fungerar mycket bra tillsammans med varandra, vilket också minskar problematiken gällande drivrutiner och underhåll – den ger ett mer slutet system som är svårare att uppgradera – men kan även upplevas som stabilare.

Bärbar eller stationär – eller både och – är det många fotografer som frågar sig. Fördelarna med en stationär är att man får större skärm, bättre möjligheter till kringutrustning och allt som oftast mer kräm i datorn. Fördelen med bärbar är så klart mobiliteten –man kan arbeta överallt och dessutom visa bilder för klienter på plats om så behövs.

Här syns en skärmdump från Windows 7 Ultimate.

Pris

Det brukar också diskuteras en del kring prestanda och pris. Just möjligheten att konfigurera en dator själv, som hos en PC, ger ökad möjlighet till att skapa ett fartmonster. Prismässigt går detta att göra rätt billigt i förhållande till en Mac, eftersom många av de olika delarna hos en Mac är skapade för just Apples datorer och inte av flera olika tillverkare som i PC-branschen. För PC har du nämligen möjligheten att välja exempelvis processor, moderkort och kringutrustning från flera andra tillverkare, något som hos Mac är något begränsat. Slutsatsen är att likvärdig prestanda mellan PC och Mac i slutändan blir dyrare hos en Mac än hos en PC, då du för PC har ett större val av utbud och prisklass, samt möjligheten att plocka ihop din dator själv av billigare delar.

Också designmässigt finns en del lådor, utföranden och datorchassin att tillgå för PC-användaren, medan man hos en Mac hittar Apples eget utförande och får hålla sig till denna. Men vanligen upplevs också Apples prylar som mer designmässiga, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att de är vare sig bättre eller sämre.

På något vis har det blivit designmänniskorna som kör Mac, medan nördarna kör PC.

Operativsystem

I dagens moderna Mac körs vanligtvis det medföljande operativsystemet OS X Mountain Lion, medan vi vanligen hittar Microsoft Windows 8 förinstallerade i de PC-datorer vi köper i affären. Operativsystemen är både lika och olika på samma gång, även om vi på senare tid ser att de börjar närma sig varandra.

Windows har fått stryk i omgångar för att vara problematiskt med just instabilitet och krascher, främst från version Windows Vista och tidigare. Detta har förändrats i och med en starkt ökad stabilitet hos Windows 7 och 8, där också åtgärder som har med själva systemet och dess inställningar har minskat för att ”bara fungera” från början.

Mac OS X har i stället länge varit systemet som ”bara fungerar”, men har i stället dragits med problem att ibland kännas segt, stanna upp med en så kallad badboll och göra att användaren fått vänta på datorn. Samma sak gäller datorns uppvakning ur sparläge och in- och urkoppling av externa skärmar. Detta har gjort att många fotografer tycker att det ibland tar tid få igång sin dator för att exempelvis visa bilder för kunder på exempelvis sin MacBook Pro, även om det blivit bättre med både SSD-diskar och stöd för skärmar från andra tillverkare. Å andra sidan finns andra saker som snabbvisning av filer, uppkoppling mot nätverk och en enkelhet för användaren att direkt förstå sig på logiken i systemet.

Hos Windows ser vi i stället en större möjlighet till konfigurering, vilket gör systemet skörare, vars fördel är att öppna upp för större möjligheter för dig att kunna förändra ditt arbetsflöde i din dator. Filhantering och fönsterhantering är något mer utvecklade i Windows, och har flera funktioner man kan sakna i OS X.

Program

Seriös programvara släpps i dag vanligtvis för båda plattformarna, medan det för flera år sedan var pc som var prioriterat, i varje fall när det gäller programvara för just foto. Exempelvis så utvecklades första versionen av Photoshop på och för Macintosh, medan det senare blev prioriterat för PC. Den första 64-bitarsversionen av Photoshop släpptes för PC i och med Adobe CS4, och i CS5 fick även Macanvändarna en 64-bitarsversion. Med programmet Boot Camp för Mac finns däremot möjligheten att köra även program skapade för Windows-miljö, eller exempelvis iBoot, för att köra OS X på PC.

I dag finns ingen direkt viktig skillnad mellan de stora programmen, men om man söker specifika specialprogram så kan man generellt säga att hobbyprogrammerare idag väljer att främst utveckla program för PC.

Trojaner

”Har du en Mac så behöver du inte oroa dig för virus och trojaner”, är en klassisk kommentar. Detta både stämmer och är helt fel. PC har länge varit den populära plattformen att skriva virus och trojaner för, och en av anledningarna till detta är att det är många fler som använder Windows än OS X.

Det är alltså inte så att systemet i sig är säkrare, ibland nästan tvärtom (Apple är ganska sega med sina säkerhetsuppdateringar, men å andra sidan så får Microsoft en massa kängor för att de just har många uppdateringar för sitt Windows). I stället är det alltså för att det inte är lika populärt att skapa trojaner för Macintosh-datorer, vilket minskar sannolikheten att bli drabbad. Men man ska inte tro att det är problemfritt, trojanfritt, säkert eller inga problem bara för det.

Slutsats

Nu har du kanske läst igenom artikeln och är av en helt annan uppfattning. Du kanske inte håller med mig. Det är okej. För det finns egentligen inget rätt eller fel, och det jag vill komma fram till är det är svårt att avgöra vad som är bra, bäst, sämst eller viktigt med de olika systemen – det beror helt på dig och hur du ska använda din utrustning. Det är precis detta som respektive läger har så svårt att utgå ifrån.

Det finns många, många fler nivåer att se på detta än vad du kan läsa dig till här. För dig som fotograf kan det därför vara lämpligt att höra vad andra vänner har att säga. Upplevelserna skiljer sig. Och är du inbiten nörd så kan det vara så att du inte håller om det som står i artikeln – eftersom alla värderar olika funktioner olika.

För- och nackdelar vägda mot varandra gör att det blir oavgjort – och att det är du som avgör de sista bitarna för att göra rätt val.