Vi förklarar

Reseförsäkring: Skydda prylarna på resan

Att ha med sin kamerautrustning när man är på resande fot är för många en självklarhet, för andra en nödvändighet. Men mycket kan hända på en resa. Vad gör du om din utrustning blir stulen eller går sönder? Och vad kan du förvänta dig av ditt försäkringsbolag? Kamera & Bild ger dig tipsen på hur du skyddar din utrustning på bästa sätt.

Du som läsare av Kamera & Bild ser det säkert som synonymt att när man packar resväskan så packar man också sin kameraväska. Kameran är en trogen följeslagare på resor till både när och fjärran, kanske som arbetsverktyg eller bara som tidsfördriv. Men dess syfte är alltid att fånga bilder, bevara minnen som du kan ta med dig hem. För att göra det så måste din kamerautrustning fungera och den måste vara i dina händer. Ute i vida världen kan mycket hända och de två saker som oftast förhindrar dig från att fotografera även om du har med din kamera är om den antingen går sönder eller blir stulen. Båda är scenarier som man till viss del kan motverka, här ska vi försöka guida dig till ett säkert sätt att hantera din utrustning. 

Förebyggande 

För att du ska få ha din kamerautrustning ifred så handlar det om att alltid ha den under uppsikt, men också att försöka göra den så anonym som möjligt. På semestern kanske det är dumt att ha en specifik kameraväska om du vistas i miljöer där en sådan sticker ut och drar uppmärksamhet till sig. Det finns flera olika väskor som ser ut som en vanlig ryggsäck eller axelväska men som har inredning där en kamera trivs. Det finns också små insatser där du kan stoppa din kamerautrustning och sedan stoppa ner hela kamerainsatsen i din vanliga väska. 

Så säger försäkringsbolagen

Det alltid en risk att du blir bestulen på din utrustning. För att kunna skaffa en ny kamera om din gamla blir stulen behöver du en försäkring. Vi frågade några av de största försäkringsbolagen vad de rekommenderade att man hade för försäkring om man har en dyr kamerautrustning. 

Folksam rekommenderade en allriskförsäkring. De har själva en sådan i två olika nivåer, dels en som täcker upp till 40  000 kronor och en som täcker upp till 80 000 kronor. Då är din utrustning försäkrad mot stöld även om den blir stulen utomlands. 

If tyckte att man skulle skaffa sig en otursförsäkring, som är ett tillägg till din hemförsäkring, för att vara försäkrad mot stöld av kamerautrustning. Då ersätts du upp till 50  000 kronor. 

Om man har en hemförsäkring via Länsförsäkringar så kommer den att täcka en stöld på utrustning upp till 50 000 kronor. Men om du tappar kameran så att den går sönder, ja då krävs det att du har en allriskförsäkring som tillägg till din hemförsäkring. 

 

    Senaste kommentarerna