Loading

TEST: NIKON D7500 Kamera & Bild testar

Snabba förfiningar

Nikon hoppar direkt från D7200 till D7500 för att påvisa antalet förbättringar. Vi håller med: det är ett stort kliv både på pappret och i verkligheten. Den kanske största grejen hos D7500 är att den är riktigt snabb, både vid användning och fotografering.

TEXT & FOTO Calle Rosenqvist

Det roliga med Nikon D7500 är att den känns ungefär lika rapp som D500, även om D7500 är tänkt att vara en lillebror till D500. Skillnaderna finns där, men faktum är att hoppet i modellnamn från föregångarens D7200 till dennas D7500 känns relevant – kameran är avancerad men inte för avancerad, vilket också är det som är tanken med hela dess existens. APS-C-sensorn i DX-format på 20,9 megapixlar utan lågpassfilter och med samma ISO-omfång på upp till 1 640 000 ISO, samt film i 4K är några av likheterna med DX-flaggskeppet D500. Samtidigt fotograferar den i 8 bilder per sekund – två fler än D7200 och två färre än D500. Autofokusmodulen är densamma som hos D7200.

Finfin ergonomi

Egentligen är inte ergonomin så mycket att orda om. Nikon har en utvecklad design som fungerar mycket bra, och över lag känns det som att hålla en D500 i handen. Det som egentligen skiljer är att D7500 saknar joystick.De på framsidan gömda funktionsknapparna Fn1 och Fn2 är riktigt bra att använda, och går att programmera, vilket oftast är synonymt med lite proffsigare modeller.

Autofokusen följer med bra vid låsning på objekt vid snabba situationer, och det finns många inställningsmöjligheter i fokusen hos D7500. 1/1600 S • F/2,8 • ISO 110

Många faktorer för snabbhet

Det som kanske överraskar mig något är att Nikon valt att ändå kasta in så mycket intressant teknik i en kamera som denna. Jag får lite vibbar av att Nikon satsat en hel del på att göra en smart kamera för en bred publik.

Med 8 bilder per sekund finns alla möjligheter att fånga snabb sport på bild, och det är även något som autofokusmodulen klarar av, något som jag återkommer till.

En annan sak som bidrar till snabbheten är i-knappen som ger snabb tillgång till en rad valda menyalternativ utan att behöva gräva ner sig i hela undermenysystemet.

Autofokus

Autofokusen är ett arv från föregångaren Nikon D7200, med 51 AF-punkter och utspridd på samma yta, vilket alltså inte täcker ut i kanterna på bildytan. 15 av dessa AF-punkter är av korstyp, vilket innebär stabilare fokusering. Vid fotografering av exempelvis beachvolleyboll har Nikon D7500 inga problem att hänga med. Med inställningen på 3d-fokus och låsning på ett objekt uppdaterar sig följningen snabbt och hänger med säkert när spelaren rör sig. Men det finns även en baksida – för använder du liveview-läget så blir autofokusen inte alls lika snabb och rolig, även om det går att använda pekskärmen för att ställa fokus. Det rycker, letas lite framåt och bakåt och låter. Här ligger Nikon tyvärr efter exempelvis Canon.

Genom olika bildinställningar kan man få bilden att se ut som man vill direkt i kameran – eller redigera den i efterhand.

Skärmfunktioner

Den vinklingsbara pekskärmen på 3,2 tum och 921 600 bildpunkter är bra. Själva pekfunktionen funkar bra för att ställa autofokus, och känsligheten är väl avvägd. Även om det finns möjlighet att snabbt bläddra bland bilder, och snabbspola sig fram, så är ett stort steg framåt möjligheten att göra fler justeringar via just skärmen.

Bildkvaliteten på skärmen är i övrigt mycket bra, och går att ställa in i olika nivåer för ljushet, men har ingen autojustering.

Filmfunktioner

Nikon D7500 spelar in film i 4K i upp till 30p i 8-bitars 4:2:2, eller full-HD i 1080/60p. Användbart för film är att slå på den elektroniska bildstabiliseringen som fungerar för alla filmlägen utom 4K. I DX-läget beskärs då bilden något, eftersom ytan på sensorn utnyttjas för att kompensera för dina skakningar.

Det går även att få än större effekt på bildstabiliseringen genom att använda 1,3x-läget som beskär bilden ytterligare.

Dessutom finns möjligheten att se överexponerade ytor på bilden genom att slå på zebra-markeringen, vilket är bra för dig som behöver ha kontroll på dina högdagrar.

Nikon har lyckats bra med det dynamiska omfånget i bilderna, något som bidrar till detaljer både i skuggor och solsken.

Många extrafunktioner

Roligt i kamerabranschen nu är att det är så många små finesser som utvecklats och förfinats. Jag tänker exempelvis på timelapse-funktionen som finns i D7500, där det går att ställa in kameran på att fånga bilder med x antal sekunder mellan varandra och skapa en timelapse per automatik. Det är faktiskt riktigt roligt.

Finessen NFC för snabb uppkoppling har lämnats därhän, antagligen för att wifi-uppkopplingen och konfigureringen nu är så förenklad att det inte behövs. Med appen Snapbridge kan man koppla upp kameran mot en smartphone, med funktionerna fjärrutlösning eller bildöverföring, men man blir snabbt besviken över att inställningsmöjligheterna är så få. Kom igen nu Nikon, det är dags att inställningsmöjligheterna finns i alla olika modeller som stödjer Snapbridge.

Några skillnader mot föregångaren D7200 och D500.

Bildkvalitet

Sensorn både är och presterar lika som sensorn i storebror D500, och det vore konstigt om bildkvaliteten skulle skilja sig mycket mot denna. När vi kontrollerar bildkvaliteten så ser vi att Nikon har lyckats bra med det dynamiska omfånget som är ungefär som hos föregångaren D7200, och att bilderna blir riktigt bra ur kameran.

På hög ISO-känslighet hittar vi, precis som hos D500, en något bättre hantering av bruset – och den ligger därmed i topp bland kameror med APS-C-sensorer. Bilderna blir även riktigt skarpa.

Slutsats

D500 kallades för en miniversion av dennes storebror D5, då den hade ärvt samma autofokusmodul, och om man bortsåg från sensorstorlekarna, eftersom sensorn i D5 är fullformat (FX) och sensorn i D500 är APS-C (DX). För Nikon D7500 jämfört mot D500 är det tvärtom – sensorerna är likadana, men autofokusmodulen skiljer sig. Här känns det som om D7500 har ärvt så mycket bra egenskaper att den ändå hamnar rätt nära D500.

Är du inne i Nikons DX-segment är det absolut en spännande andrahus-kamera, om du inte har exakt samma höga krav som D500 och D5 kan leverera med sin autofokus.

Annars är D7500 en välavvägd allroundkamera med förfiningar av föregångaren som gör att den upplevs som riktig snabb och smart att använda.

BETYG

Nikon D7500

  • Typ System
  • Cirkapris 13 000 kronor
  • Sensor APS-C (DX), 23,5 x 15,7 mm
  • Upplösning 20,7 megapixel (5568 x 3712)
  • ISO 100–1 640 000
  • Skärm 3,2 tum (921 600 bildpunkter), vridbar i ett led, pekskärm
  • Serietagning Ca 8 bilder/s
  • Filmning 4K/30p
  • Minneskort SD
  • Inbyggd blixt Uppfällbar
  • Hörlursuttag Ja
  • Mikrofoningång Ja
  • GPS Nej, tillbehör
  • Wifi Ja
  • Mått 136 x 104 x 72 mm
  • Vikt 720 gram

Allt om Nikon 2017

Sveriges främsta fototidning

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.