Loading

FUNKTIONSRIK SMÅTTING kamera & bild testar: Nikon Coolpix A1000

Bortsett från den lilla sensorn kan specifikationerna se riktigt lockande ut för Nikon A1000. Stort zoomomfång, sökare och många funktioner. Om du ska ägna dem en stunds uppmärksamhet avgörs av hur kräsen du är gällande bildkvaliteten.

TEXT & FOTO | Bengt Luthman

Funktioner som råformat, manuell fokusering och elektronisk sökare är numera inte något ovanligt i kompaktkameror. Visserligen är det fortfarande något som hänger ihop med att tillverkaren ser modellen som riktad till mer avancerade användare, samtidigt som det finns allt färre enkla kompaktkameror kvar på marknaden.

I Nikon A1000 har det tryckts in ett objektiv med ett minst sagt rejält zoomomfång. Tyvärr innebär det att sensorn är tvungen att vara av den minsta typen som används idag. I annat fall skulle objektivet inte kunna vara så litet och kameran inte vara i fickformat.

Resekamera

Ju mindre en kamera är, desto naturligare ter den sig som lämplig reskamrat. Speciellt när zoomomfånget är stort. Även om den här kameran inte är det bästa bildskaparverktyget så är den ett utmärkt dokumenteringsredskap för att med sig minnesbilder hem. En viktig del av en »minnesbild« är att veta var bilden är tagen. Detta går att få till genom att para ihop telefonen med kameran via bluetooth.

När kamerans på-indikator lyser betyder det att den har kontakt med telefonen. Om kameran väljer att gå ur detta läge dyker det upp en notis på telefonen. Det räcker då att starta appen i telefonen för att aktivera kopplingen igen. Tyvärr hjälper det inte hur enkelt det än är, så länge det krävs av användaren att hålla koll på att kopplingen mellan kamera och telefon är igång.

Apropå att hålla koll så kan det vara värt att tänka på att det inte heller med en telefon garanterat blir lagrat position i varje bild man tar. Eller åtminstone inte exakt rätt position. För att vara säker på det bör man kontrollera att gps:en ger tillräcklig precision på just den plats man befinner sig på.

Precisionen är även den ett problem med Nikons lösning för att hämta position från telefonen. Jag upplever det som att Nikon-appen i telefonen inte sätter igång gps:en utan istället använder den mer ungefärliga position som telefonen tror sig ha för stunden.

Nikon Coolpix A1000 har en bra bildstabilsering.  1/320s, f/6,9, ISO 100, 116mm (motsvarande 650mm i småbild)

Det lär nog gå att höja precisionen även med Nikons lösning om man har igång gps-funktionen i telefonen hela tiden. För egen del lutar det åt att jag trots allt hellre använder en separat loggning för att pyssla in positionsdatan i bilderna i efterhand. Självfallet inte lika smidigt, men utöver att jag får bättre kontroll så lagrar jag ju hela resan på ett sätt som kanske kan vara kul att ha. En rolig följd av att en telefon kan kommunicera med kameran via bluetooth är att det går att slå på kameran från telefonen. Sökarbilden förs sedan över till telefonen via wifi-anslutning.

Handhavande

Uppsättningen av knappar och reglage är god och utformningen bra. Möjligen med undantag för att det vore mer naturligt med en ring kring objektivet än två knappar. Eller närmare bestämt en knapp och ett zoomreglage. Jag är tveksam till nyttan med dubbla reglage för att zooma, jag tycker det räcker bra med reglaget kring avtryckaren. Knappen däremot har en bra funktion som dessutom är naturligt kopplad till objektivet – tillfällig delvis utzooming.

Vid bildgranskning hittar jag inte något sätt för att växla bild i inzoomat läge. Utöver det finns det inte någon disp/info-knapp. Jag förstår inte hur Nikon kan slopa två sådana självklara funktioner. För tagningsskärmens info går det i alla fall att göra inställningar via meny, men för bildgranskningsskärmen lyckas jag till exempel inte få upp något histogram för den tagna bilden.

Att kameran har en sökare ökar drastiskt möjligheten till ett vettigt handhavande. Dessvärre är sökaren inte stor nog för att kännas så attraktiv att använda som jag önskar. Idag har det blivit så vanligt med det som går att kalla fullstora sökare att allt annat känns dåligt. Hur som helst så gör sökaren som finns nytta.

Bildkvalitet

Jämfört med den närmaste konkurrenten Sony HX99 så är objektivet i Nikon A1000 något skarpare. Skillnaden är knappt synlig, men det är alltid trevligt att veta att det (troligtvis) inte finns någon annan liknande kamera med tydligt bättre skärpa. Om denna skärpa är bra eller inte är en omöjlig fråga att besvara. Självfallet är skärpan inte bra jämfört med en enormt mycket större och dyrare kamera, men för den skull behöver inte resultatet från A1000 vara oanvändbart på något sätt. Allt beror på vad vad bilden ska användas till.

4K-filmning fås utan någon beskärning av bildvinkeln. Så är inte alltid fallet i andra kameror. Med elektronisk bildstabilisering vald beskärs utsnittet en del. Nikon A1000 imponerar här med att klara av detta med fortsatt bra bevarad 4K-upplösning.

Slutsats

Min upplevelse av kameran är att objektiv och sensor inte matchar den i övrigt höga tekniska nivån, med funktioner och prestanda. Egentligen är det helt korrekt att även en kamera som är liten fylls med användbara funktioner. Problemet är möjligen att priset blir relativt högt. Det gäller att veta att man har nytta av det lilla formatet och att man inte har de högsta kraven på bildkvaliteten.

BETYG

Nikon Coolpix A1000

  • Typ: Resezoom
  • Cirkapris: 4 800 kronor
  • Sensor: 1 /2,3 tum
  • Upplösning: 15,9 megapixel(4608 x 3456)
  • ISO: 100–6400
  • Objektiv: 4,3–151 mm (24–840 mm) f/3,4–6,9
  • Skärm: 3,0 tum(1 036 000 bildpunkter), vridbar i ett led
  • Filmning: 4K/30p
  • Minneskort: SD
  • Inbyggd blixt: Uppfällbar
  • Hörlursuttag: Nej
  • Mikrofoningång: Nej
  • GPS: Från telefon
  • Wifi: Ja
  • Mått & Vikt: 114 x 72 x 40 mm, 345 gram

Allt om Nikon 2019

Sveriges skarpaste fototidning