Kamera & Bild testar

Test: Batteridrivna studioblixtar

Med batteridrivna blixtar är du aldrig begränsad av hur lång skarvsladd du har. Vi har testat nio batteridrivna studioblixtar för fotografering i det fria.

Publicerad

När jag praktiserade på en yrkesfotobutik i början på 90-talet hyrde reklam- och modefotografer bensindrivna elaggregat när de skulle ljussätta utomhus. Det var inte konstigt att pick-ups var populära fotografbilar på den tiden. Blixtaggregaten och elaggregaten vägde sina modiga kilon.

Testade blixtar

Bowens Gemini 400

Bowens Gemini 500R

Broncolor Mobil A2R

Cononmark DLCD 2,0

Elinchrom Ranger RX Speed AS

Elinchrome Ranger Quadra AS

Hensel Porty 12

Profoto AcuteB 600R

Profoto B2R

I dag har varje studioblixttillverkare av rang batteridrivna blixtar i sitt modellprogram. Det stora intresset för modellfotografering i det fria har också tvingat fram billigare alternativ som passar hobbyfotografens plånbok.

I det här testet har vi försökt ge en heltäckande bild över utbudet av blixtar som drivs med batteri. Några märken har flera liknande modeller och då har vi fått begränsa oss till två modeller per tillverkare av praktiska skäl.

I testet saknar vi Multiblitz. Sedan Madeco gick i konkurs har de saknat svensk agent. I slutet av testet blev det klart att HT FOTO tar över agenturen för Multiblitz i Sverige. Tyvärr hann vi inte få fram någon blixt till testet.

HT FOTO bidrar i testet med en relativt okänd kinesisk blixt som väger mycket lite och som också är testets billigaste blixt. Blixten, som är av märket Cononmark, är knappast avsedd för professionellt bruk, men kan vara av intresse för en hobbyfotograf som vill hålla nere vikt och utgifter.

I den andra änden av prisskalan hittar vi det nya aggregatet b2 från Profoto som kostar 77 500 kronor med ett blixthuvud. Sedan tillkommer kostnader för sändare, softboxar med mera. Det är få hobbyfotografer som kan motivera kostnaden och långt ifrån alla yrkesfotografer. Det ska dock sägas att de dyraste märkena i testet erbjuder olika rabatter. Profoto ger 15 000 kronors rabatt på tillbehör och Broncolor betalar en hel del i inbyte för äldre blixtar.

...

Läs resten av testet som PDF (se nedan)