Nyhet

Hasselbladspriset 2005 till Lee Friedlander

Hasselbladspriset 2005 delas ut på lördagen den 19 november. I år går priset till en fotograf som har influerat nya fotografer och för nyskapandet som han tillfört vardagsfotograferingen. Det är inte så mycket hans teknik som lett till utmärkelsen, utan mer hans visuella och estetiska principer.

Publicerad

Erna och Victor Hasselblads Stiftelse har tilldelat den amerikanska fotografen Lee Friedlander priset med motiveringen

"Lee Friedlander är en av vår tids mest betydelsefulla, nyskapande och inflytelserika fotografer, med ett livsverk som sträcker sig över de senaste femtio åren. Det som utmärker Friedlanders verk är inte främst hans teknik, utan de visuella och estetiska principer han utgår ifrån. Genom att registrera företeelser i vardagslivet och genom att kritiskt iaktta världen omkring sig har Friedlander kommit att bli central i att definera en hel genre som bygger på en idé om det "sociala landskapet". Hans verk förkroppsligar ett "nytt dokumentärt paradigm", där stilistiskt nyskapande och frihet från rådande formella praktiker har påverkat följande generationer fotografers arbeten."

På lördag mottager han priset i Göteborg, den inledande presskonferensen sker redan idag, fredag och komemr att hållas mellan 11.00-12.00 i Hasselblads Center på Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen. Senare på eftermiddagen kommer Thomas Weski från Konsthuset i München att hålla ett seminarium. Det kommer även att hinnas med en förhandsvisning på fredag kväll, mellan 18.00-20.00 för ett bergränsat antal deltagare.

Prisceremonin med efterföljande vernissage kommer att äga rum på Göteborgs stadsteater, mellan 14.30-17.00 på lördagen och kommer att överlämnas av H.K.H. Prinsessan Lilian. Vernissagen hålls på Göteborgs konstmuseum. Priset är på 500 000 kronor och en guldmedalj.