Nyhet

Hasselblad för pixelpassionerade

Får vi tro Hasselblad är nya H2D-39 världens första digitala systemkamera med 39 megapixel. Detta är något modifierad sanning. Men sant är att 39 megapixel är rekord för icke-skannande bakstycken och kameror. Hasselblad introducerar också ett nytt råformat.

Publicerad

Tidigare har vi skrivit om Phase Ones nya bakstycke P45 som också har 39 megapixel. Vad Hasselblad har gjort är att smidigare integrera bakstycke och kamera till en smidigare fungerande helhet. Kameradelen är identisk med H2D, endast digitaldelen är förändrad.

Men Hasselblad kommer också paketera den nya sensorn i två olika bakstycken för andra kameror kallade CF-39, CF-39MS. Den senare med möjlighet till flera exponeringar av samma bild, så kallat multishot, för att få bättre bildkvalitet. Det bakstycket som sitter på D2H-39 kallas CFH-39 och kan även användas på övriga H1 och H2-modeller.

För att ytterligare öka bildkvaliteten finns funktionen DAC, digital apo correction, för att korrigera för optiska fel. Ett vanligt fel är kromatisk aberration som ger färgfel i fina detaljer med hög kontrast. Ett annat fel som korrigeras är moaré.

Hasselblads VD Christian Poulsen säger i ett pressmeddelande:

- Med våra 39 megapixelprodukter är vi övertygade om att kunderna kommer att finna att bildkvaliten och det minskade behovet av efterbehandling är en stor fördel för våra kunder. I 15 år har jag jobbat med avancerade digitala lösningar och med vår nya sensor är det första gången jag fått bilder med minimalt med moaré och superb skärpa.

Med D2H-39 kommer också ett nytt råformat kallat 3F RAW (3FR) som ska spara 33 procent lagringsutrymme mot tidigare format. 3FR ska också lätt gå att konvertera till Adobes universella format DNG genom Hasselblads färgsystem Flexcolor. Enligt Hasselblad gör det nya formatet livet lättare som fotograf. Nu behöver fotografen inte längre välja färgprofil utifrån motivtyp.

Nya Hasselblad D2H-39 kommer att introduceras på marknaden genom en världsturné. Fotografer kan anmäla sig på Hasselblads hemsida.