Nyhet

Första systemkameran från Samsung är en Pentax

Samsung lanserar nu sin första digitala systemkamera. GX 1S är också första frukten som faller från samarbetet mellan Samsung och Pentax. Men egentligen är GX 1S bara en omdöpt Pentax *ist DS2.

Publicerad

Ryktena har florerat länge, ända sen i oktober 2005 då Samsung och Pentax meddelade att de skulle samarbeta. Och nu kommer den alltså. GX 1S är en lätt (bara 505 gram) 6 megapixelkamera med en 2,5 tums LCD-skärm. Den klarar ISO upp till 3200 och alla pentaxobjektiv som fungerar med *ist-kamerorna kommer att funka med GX 1S.

Antagligen är det först i nästa modell som Samsung kommer att ha ett finger med i utvecklingen. Samsung är ett av världens mest lönsamma elektronikföretag och har pengar och utvecklingsresurser som kan göra Pentax/Samsung-kamerorna till starka konkurrenter på den allt hetare marknaden för systemkameror.

Inom de närmsta månaderna väntas även Panasonic släppa sina första systemkameror lagom till PMA-mässan i USA. Även flera andra tillverkare som Canon och Konica Minolta väntas släppa nya systemkameror inför mässan.

Uppdaterat:

Pentax *ist DS2 kommer inte att säljas i Europa vilket hjälper Samsung att etablera sig på den europamarknaden.