Nyhet

Långzoom med många nyheter

ISO 1600, större skärm och manuell fokus är de viktigaste nyheterna när Panasonic uppdaterar sin långzoom FZ-5 och ger den namnet FZ-7. Och så förstås den mer eller mindre obligatoriska megapixelhöjningen. Från fem till sex megapixel denna gång.

Publicerad

Uppmuntrande nog har Panasonic lagt en hel del arbete på att hålla sin serie av någorlunda billiga långzoomar attraktiv. Klassen är utsatt för hård konkurrens från systemkamerorna. Varje förnyelse är välkommen.

Extra anmärkningsvärt är förstås att zoomen fått manuell fokusering, men tyvärr rör det sig inte om en traditionell fokuseringsring, utan en joystick som kameran för övrigt ärvt av den lilla fickkompakten LX-1.

När vi testade Panasonic FZ-5 i nummer 5 2005 av KameraBild blev slutomdömet ganska gott. Lätt och snygg, bra ergonomi och hyfsad bildkvalitet för klassen skrev vi på pluskontot. På minussidan noterade vi visst brus även vid låga ISO, och att vi saknade manuell fokusering och vridbar skärm.

I Sverige kan du köpa kameran någon gång i början av mars. Det rekommenderade cirkapriset är 5000 kronor. Men redan i nästa nummer av KameraBild kan du läsa ett fylligt test av FZ-7.