Nyhet

Casio satsar på snabbhet

Snabb och lättanvänd verkar Casios nya 6-megapixelkamera Exilim Z60 vara. Det tar 0,002 sekunder från avtryck tills att bilden tas. ISO klarar den dessvärre bara upp till 400.

Publicerad

Z60 är ingen kamera som tävlar om värsta-zoom-priset. Liksom en mängd andra kameror har den tre gånger optisk zoom. Inte heller skärmen är något skrytsamt. 2,5 tum stora skärmar är det vanligaste idag. Men Z60 är snabb i många avseenden. Det tar 1,4 sekunder att starta upp kameran med en Direct-On-knapp. Från fokusering till avtryck tar det 0,002 sekunder. Sen tar det i och för sig ytterligare 0,002 sekunder från avtryck tills att bilden tas. En bild tar alltså 0,004 sekunder att ta.

Med funktionen Rapid Flash tar kameran tre bilder under en sekund. Något som kan vara bra när man fotograferar i mörker och har svårt att ta bilden i rätt ögonblick. Z60 kan också ta en bild per 0,8 sekunder ända tills minneskortet säger stopp för att det är fullt. Med Anti-Shake DSP förbättras även chansen till skakfria bilder.

exz60_back.jpg

En annan rolig och ytterst användbar funktion är Highspeed Image Scrolling. På många kameror är det otroligt segt att bläddra mellan bilder för att hitta just den man letar efter. Denna kamera kan rulla tio bilder per sekund.

Läget mjuk blixt förebygger överexponering när man tar bilder i makroläget. I makroläget är det för övrigt möjligt att fokusera från tio centimeters avstånd till 50 centimeter. Den manuella fokusen går från tio centimeter till evighet vilket kan sättas i relation till den automatiska fokusen som bara går från 40 centimeter till evighet. Dessutom finns funktionen "9-point Multi AF" som visar flera fokusområden när man fotograferar saker med många fokuspunkter. 578692