Nyhet

Flygfoto av Gudrun blev Årets Bild

...och kommer säkert att bli en av de mest klassiska bilderna i tävlingens historia. Flygfotografen Jocke Berglunds bild av stormen Gudrun är en sagolik fullträff.

Publicerad

Som en sparbanksek gjord av stormfällda träd. Nästan för bra för att vara sant - och en lysande illustration av Gudruns härjningar i Småland. Så kan man beskriva Jocke Berglunds vackra och oväntade nyhetsbild som knep titeln Årets Bild.

Mindre självklart kändes det att USA-fotografen Tomas Nilsson knep priserna Årets Nyhetsbild Utland och Årets Bildreportage Utland framför internationellt belönade Pieter ten Hoopen. Det viskades och småbuades i publiken.

Pieter fick sin revansch när han kammade hem titeln Årets Pressfotograf. Här fick juryn möjlighet att för andra året i rad belöna Pieter för hans konstnärskap som är i världsklass.

Förra året var alla pristagare män. I år fick ett flertal kvinnor motta pris. Maja Suslin, Jessica Gow och Åsa Sjöström lyckades knipa vars en första plats i klasserna Årets Sportbild Action, Årets Porträtt respektive Årets Sportbild Feature. Extra roligt att två av priserna var i klassisk manliga kategorier.

Ni som inte var där har chansen att uppleva allt, inklusive Adde Malmbergs ståupp-komik, när SVT 24 sänder festligheterna på måndag och tisdag.