Kamera & Bild testar

Canon A2000 IS - Snabb och prisvärd med 6x-zoom

Canon PowerShot A2000 IS ersätter A720 IS. Skärmen har vuxit från 2,5 tum till 3 tum och antalet megapixel har ökat från åtta till tio.

Publicerad

Med 17 olika fotograferingsmetoder, allt från busenkel till P med möjlighet att själv justera exponering och ställa in egen vitbalans, är kameran lämplig för de flesta kompaktfotografer.

Fast den är inte alltid lätt att fota med. 6x zoom ställer krav på användaren att antingen använda ett stativ, alternativt att lägga kameran på ett stabilt underlag innan fotograferingen. Att köra frihand med maxzoom är inte så lätt.

Trots att kameran har inbyggd bildstabilisering ska det vara rejält soligt för att inte risken för skakningsoskärpa ska vara överhängande som med de flesta kompakter med kraftig zoom.

Smarta och enkla funktioner

Digic III-processorn gör att kameran upplevs snabb. A2000 IS hittar upp till nio ansikten i en bild och ställer automatiskt in fokus, exponering, vitbalans och blixt för att få så naturliga hudfärger som möjligt. Dessutom kan du spåra ett huvudmotiv, så det viktigaste ansiktet inte försvinner ur fokus. Funktionen är inte livsviktig, men underlättar vid gruppfoto.

Använder du blixt och vill undvika vampyrröda ögon kan du välja mellan att ställa in kameran på att ta bort det röda direkt när bilden tagits, alternativt ta bort dem manuellt efter förhandsgranskningen.

Canons menyer är lättnavigerade och det krävs ingen större ansträngning för att kunna använda kamerans diverse funktioner. Bruset i bilden blir påtagligt vid ISO 800.