Nyhet

Digital lupp ny programtrend?

Apple gör en ganska stor grej av att man ska kunna jobba som vid ljusbordet i kommande bildhanteringsprogrammet Aperture. Flytta runt och gruppera bilder på en stor yta. Och för att titta närmare på detaljer zoomar man inte in som vanligt, utan tar en närmare titt med luppen. Men de är inte ensamma om sin lupp-analogi.

Publicerad

Det är en liten dejá vu-upplevelse att installera demoversionen av bildarkivprogrammet iView Media Pro 3 några dagar efter att ha sett Aperture i verkliga livet första gången. För där är den igen, luppen. Visserligen fyrkantig den här gången, men ändå. Man för muspekaren över det bilden och ser en delförstoring i ett fönster.

Skönt. Rätt tänkt. Jag håller med om att man inte ska sitta och stirra på bilder för länge i maximal förstoring, utan göra allt för att behålla känslan för helheten under hela arbetet. Luppfunktionen hjälper mig med det. Dessutom går arbetet snabbare. Och att zooma som vanligt går ju fortfarande för den som föredrar det.

Vi får väl se vad som händer med andra programvaror framöver. Kanske det är dags för den bortglömda luppen att äntligen få återupprättelse. Om än i digital form.