Webb-TV

Sköna och osköna grejer med Fujifilm X100

På ISO 3200 är Fujifilm Finepix X100 i klass med till exempel Nikon D7000 och Canon Eos 60D. I det här webb-tv-klippet visar vi också några sköna och några osköna grejer med kameran.

Publicerad

Klippet är 2 minuter och 38 sekunder långt.

Några sköna grejer med Fujifilm X100 är bland annat det främre reglaget på kameran som man snabbt kan växla mellan optisk och elektronisk sökare med. Den optiska, genomsiktssökaren, visar mer än själva bildutsnittet medan den elektroniska visar bildutsnittet genom objektivet.

Bländarreglaget vid objektivet ger bara hela steg. För att justera uppåt och nedåt i tredjedelssteg använder man i stället det övre reglaget på baksidan. På samma sätt kan man justera slutartiden med hjälp av den nedre inmatningsringen.

En annan skön grej är att man kan välja mellan tre olika slutarljud. Det är en liten detalj i sammanhanget och egentligen inte det mest intressanta – det är att man snabbt kan växla mellan ljudligt och tyst läge genom att hålla in DISP/BACK-knappen i en sekund.

Tro det eller ej så finns det också några osköna grejer med Fujifilm X100.

Meny-knappen är för liten är en sådan grej. Det går inte att trycka på den med tummen – då händer ingenting eller så trycker man fel. I stället måste man trycka på knappen med en liten del av nageln eller liten del av tumspetsen. Man kan tycka att det är en liten sak att "klaga" på, men på en kamera som kostar 12 000 kronor och i övrigt är så pass genomtänkt, så tycker i alla fall jag att även den här knappen bör vara lite mer rejäl.

Den manuella fokuseringen är vi inte heller nöjda med. Åt ena hållet fungerar fokusringen på objektivet mekaniskt bra medan det åt andra hållet blir ganska hackigt. Men framför allt så krävs det en hel del rattande för att hitta rätt fokus.

Två ytterligare osköna grejer är att kameran inte visar exponeringen ens vid halvnedtryck och att det inte går att växla mellan bilder i inzoomat läge.

Hela testet av Fujifilm Finepix X100

kan du läsa i Kamera Bild nr 5/2011 som kommer ut i butik den 5 maj.