Bildbehandling

Bildredigering för äkta bilder

Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället hur du plockar fram och framhäver det bästa i dina bilder så att de fortfarande ser naturliga och fotografiskt äkta ut.

Publicerad

Ta fram detaljer i skuggor och högdagrar

Rent visuellt har vi lättare att acceptera en bild som har alltför mörka skuggor än om högdagrarna är utfrätta. Många kameror håller därför exponeringen i underkant för att bilden inte ska bli överexponerad och därför är mörka skuggor ett ganska vanligt problem. Så vanligt att några kameramodeller till och med har en funktion som automatiskt kan lätta skuggorna.

En sak behöver du ha med i tankarna: Hur fantastiskt Photoshop än är så går det inte att få fram några detaljer från en yta som är helt svart (0, 0, 0) eller helt vit (255, 255, 255) när bilden är öppnad i Photoshop. 0 är kolsvart och 255 är kritvitt, men finns det bara lite information så kan du lyfta fram den. Här lär vi dig några enkla knep för att plocka fram detaljer både i skuggorna och i bildens ljusaste delar med hjälp av Photoshop.

Läs resten av artikeln genom att ladda hem pdf:en nedan.