Fotografering

Tips till bättre semesterbilder

Sugen på att få med dig bättre bilder hem från semestern i år? Ett ständigt aktuellt tips är att titta på bra bilder, för att på det sättet få inspiration. Därför har vi plockat ut fem spännande utställningar som du kan besöka i sommar – och bett utställarna Roine Magnusson, Severus Tenenbaum, Martin Magntorn, Gabriella Dahlman och Felix Oppenheim om deras bästa tips för bättre semesterbilder.

Publicerad
Roine Magnusson.

1. ROINEMAGNUSSON, NORA

Aktuell med utställning på Bryggeriet i Nora, där han visar bilder ur den kommande boken Kor – en kärlekshistoria.

Visas 18 juni – 8 aug.

www.roineimages.com

Semesterbildstips:

Ett klassiskt knep för att få bättre bilder på sommaren är att vara ute på tidiga morgnar och sena kvällar. Då är ljuset som bäst. Testa också att kombinera sommarljuset med blixt, som jag gjort i min kobild.

Många satsar på att ta bilder på vyer, men prova att gå närmre och zooma in för att göra ett tajtare utsnitt. Välj tydligt vad som är motivet, och visa det för betraktaren.

Årets semesterplaner:

Nora är en sommarstad, så det är inte så dumt att vara här en hel del. Annars blir det någon tur till Skåne, en sväng till sommarstugan till Värmland och säkert en del spontana utflykter.

Sommarko. Roine provade att kombinera sommarljuset med blixtljus. Foto: Roine Magnusson
Martin Magntorn.
Foto: Martin Magntorn

2. MARTINMAGNTORN, MALMÖ

Aktuell med utställning på Kulturen i Lund, där han visar bilder ur projektet »Förbisett« (som även finns i bokform).

Pågår till 28 augusti.

www.magntorn.com

www.kulturen.com

Semesterbildstips:

Passa på att använda ljuset på nya sätt, till exempel det som studsar från fasader och reflekteras i fönster. På sommaren kan det också vara lätt att förlora kontrast om man inte har ett bra motljusskydd, eftersom det lätt blir mycket ströljus under soliga dagar. Men det brukar vara lätt avhjälpt genom att man till exempel ställer sig i ett portvalv eller liknande.

Fortsätt att fotografera utan blixt även när solen har gått ner. Sommarnattsljus i kombination med exempelvis ljus från neonskyltar kan vara riktigt snyggt. Se bara till att ha bra stöd för kameran, eftersom slutartiderna lär bli långa.

Ge dig själv ett miniprojekt, så att du till exempel sitter kvar på ett speciellt ställe lite längre och håller koll på vad som händer runt omkring. Då dyker bilderna upp, förr eller senare.

Årets semesterplaner:

Vi kommer mest att vara i sommarstugan på Österlen. Det finns mycket att spika på där… Möjligen åker vi också över till Danmark, inte minst med tanke på att min fru kommer därifrån.

Gabriella Dahlman.
Foto: Gabriella Dahlman

3. GABRIELLADAHLMAN, HAMMENHÖG

Deltar i gruppuställningen En bild av Skåne på Visions of Öresund/Caroli i Malmö, där hon visar bilder ur projektet Var dag (som också blivit bok). Pågår till 23 juni. Hon är också med i en utställning på Tjörnedala Konsthall, fram till 12 juni.

www.gabrielladahlman.se

Semesterbildstips:

Inte minst i södra Europa är ljuset alltför hårt på dagen, så där är det verkligen angeläget att vänta in det sena mjuka kvällsljuset.

Det är bra att tänka på att de bilder som i efterhand känns viktigast sällan är de som föreställer historiska monument, utan snarare till exempel de som visar detaljer som är viktiga på något sätt. Bestäm dig för att en dag eller två leta efter detaljer som är intressanta.

För egen del tar jag väldigt ofta bilder som är lite »ödsliga«. Ofta är det inga människor med, utan det är en stämning eller ett speciellt ljus som jag vill fånga.

Årets semesterplaner:

Jag åker till Grekland med familjen två veckor i sommar. Och sen är det egentligen semester för mig att inte fotografera.

Severus Tenenbaum.

4. SEVERUSTENENBAUM, KARLSTAD

Deltar i en grupputställning på Sliperiet i Borgvik (utanför Karlstad), där hon bland annat visar bilder ur serien Wermland Blueprints och sina egna favoritbilder på artisten Amanda Jensen. Pågår till september.

www.severustenenbaum.viewbook.com

Semesterbildstips:

Jag tar bilder på allt, varenda dag. Men om jag tänker tillbaks på semesterbilderna från när jag var liten, så var det nästan bara i stil med »här står vi framför djuren på ett zoo«. De flesta bilderna var tagna när det hände något speciellt. Det jag saknar när jag tittar igenom dem, och det som jag tror att många missar, är att få med det som inte är uppställt – utan mer spontant och på något sätt äkta.

En annan bra utgångspunkt är att börja leka lite mer med bilderna, både under fotograferingen och i datorn efteråt. Tänk efter vad du inte brukar fotografera, och ägna dig åt det ett tag under semestern. När du sedan är hemma och sitter vid datorn så ta ut svängarna och dra lite extra i reglagen. Det är inte så farligt om det råkar bli lite överdrivet någon gång. Hellre det än en massa tråkiga bilder

Årets semesterplaner:

Jag fick ett tips om ett hus med ateljé att hyra på Österlen, så det ska vi testa i år och sedan åker jag och plåtar ett jobb i Spanien och kör en veckas semester där med familjen direkt efteråt. Jag skulle också gärna hänga med min 85-åriga mormor på hennes gård i Jämtland som jag fotade till min bok Emotions; jag har inte fotat klart min historia där. Dessutom har vi just skaffat Trek-hybrider så jag letar intressanta cykelturer för fullt – tar gärna emot tips!

Foto: Severus Tenenbaum
Foto: Severus Tenenbaum
Felix Oppenheim.

5. FELIXOPPENHEIM, STOCKHOLM

Deltar i grupputställningen Off the road i Höganäs Museum och Konsthall, där han visar bland annat äventyrs- och naturbilder. Pågår till 3 juli.

www.felixoppenheim.com

Semesterbildstips:

Gå lite närmre och tänk på detaljerna. Ta en bild på den goda lunchen, så kommer du att minnas både smak, stämning och sällskapet efteråt.

Skaffa en enkel vattentät kamera som du kan fotografera lite mer lekfullt med, än med din dyrare och känsligare utrustning. Ta med den på stranden och ut i vattnet – för bilder både över och under ytan. Det finns till och med vattentäta videokameror till låga priser, som ger klart användbara stillbilder också.

Årets semesterplaner:

Min fru kommer från Falsterbo, så vi är alltid där nere någon period. Men det är en del som säger att »du har väl alltid semester«, och det stämmer väl på sätt och vis – jag har ju bland annat uppdrag som går ut på att visa aktiva semestrar.

Foto: Felix Oppenheim
Foto: Felix Oppenheim

Artikeln har tidigare publicerats i Kamera Bild nr 6/2011.