Prylnyhet

Sony A77 ger upp till 12 bilder i sekunden med full upplösning

Sony SLT a77
Sony SLT a65

I morse kastade Sony ljus över de kvarstående skuggor som legat över ryktena om deras nya systemkameror. Det blev två modeller, både med fast, halvgenomskinliga speglar. Det har resulterat i snabb serietagning och riktigt hög upplösning.

Storebror i den här releasen är Sony SLT a77, den är utrustad med bland annat Sonys nyaste processor för att kunna hantera stora mängder information snabbt. Något som behövs eftersom den lika nyutvecklade sensorn är full av pixlar, 24,3 miljoner stycken för att vara korrekt. Det ger en väldigt hög upplösning och det är imponerande att man kan tuta på med 12 bilder per sekund med den filstorleken. Under serietagningen får man dessutom följande fasdetekterande autofokus. Autofokusen har 19 punkter varav 11 är korsformade.Den fasdetekterande fokusen följer även med i filmläget.

När det kommer till a77's förmåga att se i mörker så skulle man kunna säga att förmågan att se i riktigt ljusa omgivningar nästan är bättre. Visserligen går ISO-känsligehten upp till 16000, men det kan nästan inte räknas som fascinerande md dagens mått mätt. Däremot kan a77 gå ner till ISO 50 vilket ger bra möjligheter att använda långsammare slutartider i starkare ljus.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,3 megapixlar och ger användaren möjlighet att direkt se förändringar i bilden när han eller hon ändrar slutartid, bländare eller vitbalans. Däremot tar den nya sökaren mer ström än skärmen, så vill man ha ut så många bilder som möjligt ur en batteriladdning är det faktiskt bättre att använda skärmen som sökare.

Några svenska priser har vi tyvärr inte fått för Sonys produkter än, men i USA kommer endast huset att kosta runt 9000 kronor och i ett paket med en nyutvecklad standardzoom, 16-50 f/2,8 kommer det att kosta 12 000 kronor. Men som sagt detta är de amerikanska priserna som alltid ligger en bit under de svenska.

Lillebror till a77 har fått modellbeteckningen a65, den har fått så många av a77s finesser så det är nästan lättare att räkna upp var de skiljer sig åt. De stora skillnaderna ligger i hastigheten på serietagningen, fast ärligt talat är inte den skillnaden så stor, och i autofokusen. a65 kan "bara" skjuta serier med 10 bilder i sekunden i full upplösning, alltså två mindre än storebror a77. Autofokusen är dock aningen mer nedbantad och har femton fokuspunkter varav tre är korsformade.

Priset för a65 kommer att, i USA, hamna på 5700 kronor för bara huset och med ett kitobjektiv får en amerikan punga ut cirka 6500 kronor.

Alla produkterna i den här artikeln kommer att finnas på marknaden från och med Oktober,.