Kamera & Bild testar

Canon 100 IS: Litenheten är storheten

Liten och läcker. Canon Ixus 100IS utmanar med ett litet format laddat med bra bildkvalitet och de funktioner en kompaktfotograf behöver. Foto: Elin Parmhed

Fördelen med en riktigt liten kamera är förstås att den med lätthet går ner i nästan varenda ficka. Nackdelen brukar vara att det ändå är något på kameran som hakar i fickluddet. Canons minsting Ixus 100 IS har inget som hakar i. Dessutom är den en riktigt kompetent kamera.

Publicerad

Egentligen finns det ingenting att anmärka på när det gäller Canon Ixus 100 IS. Men skulle det vara någonting så är det att de petat in tolv megapixel. När man går upp i upplösning förbättras inte direkt brusegenskaperna. Man får visserligen lite fler detaljer, men det är knappt märkbart. Hellre bra brusegenskaper än hög upplösning. Men det är möjligt att det säljer bättre med många megapixel …

Ett minus skulle också kunna vara skärmen som blir lite liten, men det är sånt man får ta när kameran är av det här måttet.

Inte sedan 2003 och 2004 har Canon tillverkat en sådan här liten kompakt. Ixus i som släpptes i september 2003 är något mindre än Ixus 100 IS anno 2009, men inte mycket.

Trots att Ixus 100 IS är så liten har den utrustats med det man vill ha i en kompaktkamera vad gäller funktioner. Knapparna har inte Canon tullat på heller. Som om det inte vore nog med att kameran är liten finns även en vanlig sökare. Den är extremt liten och ganska svår att använda, men är det väldigt ljust eller mörkt så är det bra att kunna komponera sin bild utan att behöva använda skärmen.

Filmläget är inte skräp det heller. För att vara en kompakt är funktionen fullvärdig. Upplösningen 1280x720 pixlar är också vad den utger sig för att vara. Ibland stämmer specifikationen inte överens med vad kameran faktiskt kan prestera. Men så är inte fallet här.

Små kameror i all ära, men det brukar ju alltid sticka ut knappar och reglage så att kameran ändå inte går upp och ner i fickan utan problem. På Ixus 100 IS är det bara zoomreglaget på avtryckaren som sticker ut, men det är försumbart.

Canon Ixus 100 IS är en kompakt för dig som vill ha en riktigt liten och kompetent kamera som du alltid kan ha med dig. Priset är däremot aningen saftigt. 3 600 kronor får du ge för den här minstingen (rek.pris).

PLUS

• Den lilla storleken.

• Allroundegenskaperna.

• Gediget bygge.

MINUS

• Liten skärm.

Utsnitt 100 procent. Maximal brännvidd (17,9mm). Motivet cirka 100 meter bort.