Kamera & Bild testar

Pentax Optio M60

Pentax Optio M60 är förvirrande lik min mobiltelefon när jag gräver runt i fickan efter kameran. Vilket är ett gott betyg. En kompakt bör i mitt tycke vara så pass liten att den utan problem ryms i fickan. Annars är den knappt värd namnet.

Publicerad

Det silvriga plasthuset gör det lätt att avfärda M60 som krafs, men det är ett misstag. För inuti menyerna finns en uppsjö av fiffiga detaljer, där Pentax berömda gröna knapp bara är en av många. Men låt oss börja med den gröna knappen. Ett grundkrav på en kamera är att den faktiskt tar hyfsade bilder. Ingen blir glad av suddiga eller underexponerade minnen. Den gröna knappen autojusterar med ett enda knapptryck iso, ev-kompensation, skärpa, färgmättnad och kontrast.

Det är i första hand de två första alternativen som är användbara där du vill fånga ögonblicksbilden, och det är du som bestämmer vad knappen ska justera. Har du tid för finlir finns flera möjligheter. Under programmenyn hittar du ett program för de flesta tillfällena, tillsammans med tips på vad du bör tänka på för att fixa bilden. Vill du fotografera husdjuret kan du direkt ställa in vilken färg det är på pälsen.

Allt är dock inte idel fördelar med kameran, till exempel kunde autofokusen ha varit snabbare. Fast på det stora hela är Pentax Optio M60 ett klart tänkbart alternativ för vardagsfotografen.