Kamera & Bild testar

Fujifilm Finepix S2000HD

720P i hd-kvalitet och det relativt låga priset är huvudorsakerna till att välja den här superzoomen framför andra kompakter med superzoom.Fujifilm s2000hd har ett rekommenderat cirkapris som ligger 2 500 kronor lägre än Fujifilms lite mer välfyllda superzoom-alternativ s100fs. I förhållande till den är s2000hd ett budgetalternativ.

Publicerad

Filmfunktionen är klart användbar. Det går att zooma i filmläget, men det är inte någon filmanpassad zoomfunktion som till exempel Canon lagt in i s5is och sx1 – de har en mjukare och mer följsam zoom.

Förutom möjligheten att filma i hd-kvalitet har inte s2000hd så många kvaliteter. Skärmen är inte av modernt snitt – betraktningsvinkeln är dålig. Och även om kameran har ett helmanuellt läge, är det mer av budgetmanuell typ. Bländaren är till exempel väldigt enkel med bara två lägen.

Avsaknaden av rullhjul gör det också osmidigt att ställa in slutartid och bländare. Framför allt om man använder den elektroniska sökaren då man med ögat klistrat mot kameran behöver trycka ett antal gånger på olika knappar. Med vanan inne kanske det går att något snabbare knappa in de värden man vill ha. När lcd-skärmen används som sökare är det lättare att ställa in slutartid och/eller bländare, men det krävs förstås lika många knapptryck.

Den elektroniska sökaren är en aning «flammig», precis som på många superzoomar, men gör det ändå möjligt att komponera bilden på tradtionellt vis.

Bildkvaliteten håller bra klass upp till iso 400. Vid iso 1600 riktigt dåligt. Högre känslighet kan fås, men då med lägre upplösning.

Zoomar gör man med reglaget vid avtryckaren. Smidigare zoomning skulle man få med en mekanisk zoom. Funktionen är däremot ovanlig bland superzoomarna, men finns på de dyrare modellerna Fujifilm s100fs och Olympus sp-570uz.

Sammantaget är s2000hd en kamera för den som vill ha mycket zoom och hd-kvalitet till ett lågt pris.