Kamera & Bild testar

Test Penclic Mouse - Smart muspenna för bildredigering

Bättre ergonomi, exaktare arbete och snabbare arbetsflöde. Så beskriver Penclic sin produkt Penclic Mouse. Som namnet antyder är det en datormus som ser ut som en penna, och riktar sig till den som redigerar bilder, ritar och layoutar.

Penclic Mouse finns i två versioner, med de roliga namnen R2 och D2. R2 är trådlös med en räckvidd på upp till fem meter, medan D2 har en sladd på 1,6 meter.

Att installera Penclic går lätt. På Mac hittas pennan direkt och installeras utan några problem. Sedan är den klar att använda. Vill du ställa in känsligheten på pennan kan du som vanligt gå in under mus-inställningarna i operativsystemet, men även justera tre nivåer av känslighet direkt på musen. Med enkla knapptryck kan du ändra upplösningen mellan 800, 1200, 1600 eller 2400 dpi för att få rätt känslighet för just dig.

När allt är inställt och klart är det bara att vänja sig vid att hålla en penna i stället för en mus. För den som tidigare använt sig av en ritplatta är det inga problem att känna igen sig i funktionen, men med skillnaden att pennan vilar mot en platta. Det är alltså denna platta som du för runt när du styr omkring med muspekaren.

Knapparna är smart placerade och ger möjlighet till både vänster-, mitten- och högerklick för pekfingret. För tummen finns bak- och framåtknapp. Även ett scrollhjul sitter på själva grundplattan.

Men vänjer sig snabbt vid funktionen, och den känns lätt och skön att hålla i. Att hålla i en penna i stället för en mus ger en naturligare handvinkel. Konstruktionen med möjlighet att kunna lyfta plattan är också riktigt bra – på en ritplatta med penna har du din rityta fixerad.

Att använda pennan för friläggningar i Photoshop eller layoutarbete i Indesign fungerar mycket bra. Precisionen är också bra. Den största nackdelen mot en vanlig datormus är att det är svårt att justera fingrarna för att trycka på knapparna utan att flytta muspekaren på skärmen.