Prylnyhet

Canon EF 24-70mm/2,8L II USM – förnyad normalzoom för fullformat

Canon EF 24-70mm/2,8L USM har varit en populär normalzoom för såväl entusiaster som proffs. Nu kommer uppföljaren. Version två har en helt ny konstruktion, är mindre och lättare, men också nästan dubbelt så dyr som föregångaren. Dubbelt så dyr lika med dubbelt så bra?

Publicerad

– Priset på objektiv är alltid linjärt med sin kvalitet, svarar Roel Lammers på frågan om varför priset ligger så högt för Canons nya normalzoom EF 24-70mm/2,8L II USM.

Det rekommenderade cirkapriset för objektivet ligger på 23 900 kronor. I butik kommer det troligtvis ligga lägre. Hur som helst handlar det nästan om en prislapp dubbelt upp jämfört med version ett av objektivet.

Föregångaren var en rejäl bjässe, men så väger också hög ljusstyrka. Nya 24-70-gluggen har Canon däremot lyckats banta ner något. Cirka en centimeter kortare och 145 gram lättare.

Men det är optiskt som de största förändringarna gjorts. Mer detaljrika bilder och lägre distorsion över hela zoomomfånget, speciellt vid maximal brännvidd, utlovas.

Den optiska konstruktionen innehåller bland annat två asfäriska så kallade UD-glas (Ultra-low Dispersion) och ett Super UD-glas som minimerar kromatiska avvikelser och suddiga färger. Varje lins har antireflexbehandlingen Super Spectra som ska dämpa reflexer och ljusslöjor. En beläggning med fluorine skyddar mot damm, smuts och fingeravtryck som kan fastna på linsernas främre och bakre element.

Konstruktionen, menar Canon i ett pressmeddelande, ska båda för konsekvent skarpa bilder med hög kontrast.

Objektivets mekaniska uppbyggnad är förbättrad och objektivfattningen ska tåla skak och stötar bättre.

Ytterligare en nyhet är zoomlåset.

Minsta närgräns är 38 centimeter över hela zoomomfånget, precis som för föregångaren.

I april kommer det ut på marknaden.

Canon EF 24-70mm/2,8L II USM

Vikt 805 gram (950 gram)

Mått 88,5 x 113 mm (83x124 mm)

Filterdiameter 82 mm (77 mm)

Antal bländarblad 9 (8)

(Inom parentes motsvarande siffra för Canon EF 24-70mm/2,8L USM version 1)