5 megapixel och TV är LGs trumfkort

V9000 är LGs tv-mobil och ska förse tyskarna med fotbolls-vm i sommar. Dessutom har vi mer information om KG920 som är en mobil med fem megapixel i kameran.

Publicerad Uppdaterad

Satsar på dyrare telefoner

Kameran i V9000 är på 1,3 megapixlar, men det är tv-mottagaren som är det viktiga. Precis som Samsung på 3GSM visade upp en tv-mobil med DMB visar LG här på Cebit upp sin TV-mobil V9000, som är en 3g-mobil. Telefonen ska finnas ute i maj 2006 med andra ord innan fotbolls-vm som alla tillverkare verkar arbeta med som deadline. På presksonferensen sa man på LG att skärmen på en tv-mobil måste ha en skärm på minst två tum, den ska visa minst 25 bilder per sekund och ha en programguide som gör att det går enkelt att byta kanal.

Som av en händelse uppfyller V9000 de krav LG ställde. Det var enligt LG även viktigt att den stora skärmen kan utnyttjas för att surfa via 3G och även det kan V9000.

KG920 är kameramobilen

Ju högre upp i megapixel som mobilerna kommer desto mer intressant blir objektivet i telefonerna. För vem vill ha samma gamla dåliga bilder ännu större. Vi har ännu inte kunnat studera bildkvaliteten på de här monstermegapixelmobilerna, men samtidigt som LG visar fem megapixlar visar Samsung 10.

LG KG920 heter telefonen med fem megapixlar och där är skärmen vridbar så att den fungerar som sökare. Man kan med andra ord välja om man vill ha skärm och objektiv åt samma håll för att ta självporträtt eller att istället rikta kamerans lins mot omgivningen.

Kameran har autofokus vilket måste vara ett måste med den här upplösningen, men ingen riktig blixt utan istället ett fast ljussken från den inbyggda blixtlampan.

Utöver bilder är telefonen även en musikspelare. När man tittar på uppkopplingsmöjligheterna märker man dock snabbt att man inte gör så klokt i att skicka sina bilder via mobilnätet. För KG920 är en gprs-telefon och har alltså varken 3G eller det snabbare hsdpa. Uppkopplingen funkar i alla fall för att telefonen ska kunna erbjuda e-post och när man lagrar bilder i telefonen är det Mini SD-kort som gäller.

Mer design

Tor Nordli-Mathisen på LG berättade under presskonferensen att LG under året kommer att rikta in sig på de dyrare telefonerna, satsa mycket på design och arbeta för att få fram ett par prestigemodeller. LG-mobiler ska gå att känna igen enkelt på håll med ett unikt utseende.

Till viss del bygger det på en undersökning LG gjort och resultatet blev att kunderna tittar efter märke och design när de ska köpa mobil och uppger att röst- och meddelandefunktion är det viktigaste i en telefon.

V9000

Mått: 103 x 50 x 23,5 mm

Skärm: 2,2 tums tft-skärm och 240 x 320 pixlar

Minne: 30 mb inbyggt samt minneskortplats micro SD

Anslutningar: Bluetooth, USB

KG920

Mått: 108 x 50 x 18 mm

Skärm: 2,0 tums tft med 262 000 färger

Kamera: Fem megapixel med autofokus

Minne: 128 mb inbyggt samt plats för Mini-SD