Fotografer

Nordens fotoskola firar 30 år med jubileumsbok

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/551094.jpg?itok=ImVbjMMY","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/551094.jpg?itok=ImVbjMMY","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/imported\/551094.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/imported\/551094.jpg?itok=7ecna4sZ","w":726,"h":487,"title":"Kati i b\u00e5ten. Ur serien "Minne.Muisto.Memory". Finland 87-95. Foto: Nina Korhonen"}]
Kati i båten. Ur serien "Minne.Muisto.Memory". Finland 87-95. Foto: Nina Korhonen

Nordens fotoskola som i dag är en yrkeshögskola i bildjournalistik firar 30 år. Detta gör de genom att ge ut jubileumsboken "Trettio" som innehåller fotografier från de senaste trettio åren, av trettio fotografer.

Nordens fotoskola har en bildjournalistisk inriktning där de studerande lär sig att kommunicera, beröra och dokumentera med bilder, samt att skapa och förstå journalistik. Nu firar skolan 30 år och ger ut enjubileumsbok som villbeskriver det dokumentära fotografiets utveckling.

Skolan skriver i ett pressmeddelande att de tycker det finns anledning att visa på denna utveckling under en tid som präglats av såväl stora samhällsförändringar som en dramatisk teknisk utveckling inom foto. Från en reglerad finansmarknad till en global ekonomi, från analogt mörkrumsarbete till digitalkameror och photoshop. Nordens fotoskola visar på denna utveckling i boken genom attlyfta fram ett urval av alla de fotografer som fått sin utbildning på skolan.

Bland fotograferna i boken "Trettio" hittar vi Anna Clarén, Robert Henriksson, Pieter ten Hoopen och Sanna Sjöswärd.Boken kommer att släppas den 17 maj.