Nokia med UIQ för USA-marknaden

Publicerad Uppdaterad

Nokia 6708 lanserades redan tidigare i höstas, men då uppgav Nokia att den bara var tänkt för den kinesiska marknaden. Nu har man uppenbarligen tänkt om och lämnat in den för godkännande hos den amerikanska myndigheten FFC. Dess närmaste motsvarighet i Sverige är PTS eller det numera avvecklade Televerket. En av FCC:s uppgifter är att godkänna alla mobiltelefon-modeller innan de släpps ut på den amerikanska marknaden.

Nokia 6708 har Symbian 7.0 med UIQ 2.1-gränsnittet. Den tryckkänsliga skärmen har upplösningen 208 x 320 och kan visa 65 000 färger. Under skärmen finns en vanlig knappsats. Den uppvisar stora likheter med Benqs P30-modell och enligt vissa källor rör det sig om exakt samma telefon men med olika skal.

Under skalet hittar man bland annat en webbläsare som klarar vanliga html-sidor och program för att hantera office-filer. Måtten är 118x52x18 millimeter och vikten är 150 gram.

Att 6708 bara släpptes i Kina kan ha varit för att man ansåg det angeläget att ha en modell med tryckkänslig skärm där på grund av det kinesiska skriftspråket. Att man nu sett till att få den godkänd för den amerikanska marknaden tyder på att man kanske vill satsa på mobiler med pekpenna även utanför Asien. Det enda alternativet för europeiska köpare har annars varit 7710, som i första hand lanserades som en modell för man skulle kunna testa mobil-tv.

Mobil har inte lyckats nå Nokia för en kommentar.