Utställning

Han vill visa retuschens möjligheter

Bilden är beskuren, klicka fram nästa bild i bildspelet för att se hela bilden.
Retusch: Jerry Hansas

Många förknippar retusch med något negativt, ofta med problematiska kroppsideal och en förfalskad verklighet. Retuschören Jerry Hansas har fått hänga en fem meter lång bild från taket i Gallerian i Stockholm för att visa vad man kan göra med retusch.

–När jag berättar vad jag gör så har många åsikter om att det inte går att lita på fotografi och att skönhetsidealet är snedvridet. Ja, det kanske stämmer. Att bilder manipuleras är ingen hemlighet och i till exempel reklamvärlden så ställs skönhetsidealen på sin yttersta spets. Jag står inte för de ideal som råder och det var definitivt inget av det som lockade när jag valde karriär. Men det finns mycket annat spännande man kan göra med bildretusch, det finns egentligen inga begränsningar, säger Jerry om sitt yrkesval.

Jerry, som är nyutexaminerad från Fotoskolan STHLM ville göra något kul projekt och sökte inspiration på stan. För att få en uppfattning om vad som krävdes träffade han många som gjort liknande projekt tidigare och han fick klart för sig att det skulle bli en svår uppgift. Men han kontaktade Gallerian med en skiss och de sa ja.