Fotografer

"Wildlife photographer of the year" går till elefantfotograf

Den prestigefyllda titeln Wildlifephotographer of the year delas ut varje år av Naturhistoriska museet i London. I år gick priset till den sydafrikanske fotografen Greg du Toit för sin spöklika elefantbild.

Själv beskriver han sin elefantfotografering med att han försöker ta en bild som återspeglar den speciella energin och medvetenheten han själv upplever när han är nära elefanterna.– Den här bilden är det närmaste jag kommit, säger han.För att fånga den vinnande bilden Essence of elephants gömde han sig vid ett vattenhål i ett gömsle som bestod av en nedsjunken fraktcontainer som gjorde att han kom ner på marknivå med kameran. Greg väntade i gömslet hela natten med föhoppningen att elefanterna skulle dyka upp innan solen gick upp. Men så blev inte fallet, strax efter soluppgången kom elefanterna dit. Greg använde sig av ett vidvinkligt objektiv som han vinklade uppåt för att visa deras storlek. Genom att använda en liten bländare och en lång slutartid fick han ett stort skärpedjup som gjorde att alla djuren i bilden blev skarpa. När en elefantunge sprang förbi på väldigt nära håll tog han sin bild med hjälp av en blixt som var synkad på anda ridån.

För att få till den spöklika känslan experimenterade han med ett polarisationsfilter och en kallare vitblalans. Utrustningen han använde var en Nikon D3s med ett 16-35mm f/4 med ett polarisationsfilter, en SB900 blixt med en förlängningssladd och en trådutlösare. Han hade en slutartid på 1/30s vid bländare 22 och ISO 800.

Totalt var över 43000 bilder med i tävlingen. I ungdomsklassen lyckades de svenska fotograferna Sander Broström och Anton Lilja bra.

Nikon D3s + 16-35mm f4 lens + polarising filter; 1/30 sec at f22; ISO 800; Nikon SB-900 flash + SC28 remote cord; mini-tripod; Nikon cable-release.