Prylnyhet

Olympus TG-3 och SH-1 lockar med wifi och lång zoom

TG-3 med macroblixttillbehöret LG-1.
Olympus SH-1

Nya vattentäta Tough TG-3 uppdateras med trådlöshet och den nya SH-1 är en retrostylad långzoomskompakt.

Olympus har länge producerat vattentäta kompakter, nu kommer den senaste versionen av deras toppmodell, Tough TG-3. Upplösningen är 16 megapixlar samlade på en cmos-sensor. Liksom den förra modellen, TG-2, så är TG-3 vattentät ner till 15 meter, krossäker upp till 100kg, frystålig ner till -10 C och tål att tappas från 2 meter.

Nyheterna i TG-3, förutom sensorn, är att den har wifi vilket gör att man kan föra över bilder trådlöst mellan kamera och smartphone eller surfplatta. Liksom tidigare har modellen även olika macro mer eller mindre avancerade macrolägen. En nyhet är att man kan göra focusstacking direkt i kameran. Det betyder att kameran tar en serie bilder i snabb följd där fokusen flyttas något mellan varje bild och sedan sätts de ihop till en bild med större skärpedjup.

Ljusstyrkan i objektivet går från 2.0-4,9 och brännvidden mostvarar 25-100mm. Det kommer även flera tillbehör till TG-3, bland annat ett macroblixttillbehör som ger en ringblixt istället för den vanliga blixten, det kommer även ett undervattenhus som utökar vattentåligheten ner till 45 meter. Telekonverter, fisheyeadapter och ett skydande silikonhus är andra tillbehör till kameran.

TG-3 kommer ut i juni och det rekommenderade priset är 3700 kronor.

Olympus SH-1

Olympus lanserar också en ny långzoomskompakt, SH-1. SH-1 har fått samma retrofierade design som OM-D och PEN-serien. Sensorn har även här en upplösning på 16 megapixlar och vi kan väl gissa att det är samma sensor som i TG-3.

SH-1 har fått en 5-axliga bildstabilisering som gör att den kan hantera kameraskakningar i sidled, djupled och roterande och tiltande rörelser. Objektivet har en brännvidd som motsvarar 25-600 millimeter. SH-1 har även den wifi för koppling till en smartphone eller surfplatta.

Båda kamerorna har samma bildprocessor som Olympus OM-D E-M1 vilket borde borga för en snabb bildhantering i kamerna.

SH-1 kommer ut i april och kostar då 3700 kronor.