Bilden i fokus

Christoffer Collin: En halv miljon gillar hans foton på Instagram

Christoffer Collin från Karlskoga laddar upp cirka sju bilder om dagen på Instagram. Hans konto följs av över en halv miljon människor runt om i världen. Foto: Christoffer Collin
Det är framför allt naturen runt Karlskoga som Christoffer fotograferar. »Jag söker mig till det som ser bra ut, vilket häromkring är naturen«, säger han. Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin
Christoffer får så många fotoerbjudanden genom sitt Instagramkonto, att han blev tvungen att säga upp sig från verkstadsjobbet. Nu ska han under ett år se om fotograferandet bär sig. Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin
I början tog Christoffer alla bilder med sin Iphone, men numera använder han en Canon 7D. Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin
Foto: Christoffer Collin

I mars 2012 skapade Christoffer Collin ett konto på Instagram, för sina vänner och familj. I dag har han över en halv miljon följare.

Just den här dagen är det dimma i Karlskoga. Christoffer Collin är ute och promenerar på smala grusvägar för att hitta platser där dimman framträder på ett spännande sätt. Samtidigt som han letar motiv för sina bilder berättar han om sitt fotograferande för Kamera Bild.

Christoffer Collin

Ålder: 30 år

Bor: Karlskoga

Familj: Mamma, pappa och flera syskon.

Gör: Frilansfotograf med Instagram som bas.

Utrustning: Canon 7D samt olika smartphones.

Webb: www.instagram.com/wisslaren

– Det gäller att passa på innan dimman försvinner, förklarar Christoffer.

Det är framför allt naturen runt Karlskoga som Christoffer fotograferar. »Jag söker mig till det som ser bra ut, vilket häromkring är naturen«, säger han.

Är du ute och fotograferar varje dag?

– Om det är väder för det. När det bara regnar och är grått och trist kanske jag struntar i det. Men om det finns något som tilltalar mig så går jag ut en sväng. Egentligen finns det en skönhet i alla typer av väder – de talar bara olika språk och kan förstås vara olika trevliga att vara ute i.

När Christoffer fotograferar tar han det lite som det kommer. Han sätter sig på cykeln, kör runt och ser vad han lyckas hitta. Han går mycket på känsla för att fånga en bra bild.

– Jag letar aktivt men vet inte exakt efter vad. Sen har jag så klart mina favoritställen, för det spelar ingen roll om du har varit på samma plats i tre dagar. Du hittar alltid något nytt.

Christoffer är bosatt i Karlskoga och eftersom han inte har något körkort så blir det mest bilder härifrån. Men begränsningen har samtidigt sina fördelar.

– På den här grusvägen, där jag befinner mig nu, hinner jag se mer om jag går än om jag skulle flasha förbi med en bil. Men jag håller på att ta körkort och en vacker dag har jag det. Fast då tar jag nog ändå med mig en cykel eller promenadskor, för det blir mer kvalitativa bilder om jag tar det lugnt på ett ställe.

När Christoffer fotograferar blir det mycket bilder av naturen. Det är landskap, stora vyer och sjön Möckeln, som har en given plats i hans motivgalleri.

– Att det blir mycket den typen av bilder är nog för att jag bor här i Karlskoga. Vårt centrum är ett betongblock från 70-talet som inte är så vackert att titta på. Då söker man sig gärna till det som ser bättre ut, vilket häromkring är naturen. Men om jag är i Stockholm eller Sydney så tar jag gärna bilder av staden, jag försöker att inte nischa mig.

Lär sig kameran

Christoffer säger att han är en »rookie« när det kommer till fotografering, just nu håller han på att lära sig sin kamera – en Canon 7D.

– Jag har fotograferat i två år och inte riktigt vetat vad jag gör. Länge använde jag mig bara av min Iphone, men under de senaste veckorna har jag funderat på att lära mig min systemkamera bättre – så att det inte bara blir sikta och skjuta. Ibland blir det ju bra ändå, fast man inte riktigt fattar vad man gör. Men det är så klart bättre att kunna sin kamera.

Christoffer känner ingen stress, kunskaperna får mogna i sin egen takt. Och han upplever redan att han har avancerat mycket efter det att han laddade upp sin första bild på Instagram – ett foto föreställande hans två katter. Då hade han strax före det varit i Thailand med fyra kompisar för att genomföra ett välgörenhetsprojekt.

– Vi skulle vandra 900 kilometer och folk fick skänka pengar per kilometer vi gick. Pengar som vi sedan gav till ett barnhem.

Projektet skulle dokumenteras och Christoffer utsågs till fotograf. Åter hemma fortsatte han att ta bilder.

– Jag tyckte det var väldigt kul. Och för att inte bli den där jobbiga typen som lägger upp för mycket bilder på Facebook, så började jag använda Instagram istället. Då blev jag fast. Ju mer intresset ökade för det jag lade upp desto mer ökade mitt intresse för att fotografera.

Först var det tänkt att hans Instagram-konto skulle vara till för hans vänner och familj. Men sen »började det rulla på« som Christoffer uttrycker det.

– Och det var ju roligare att ha 300 följare än 100, och roligare att ha 1 000 följare istället för 500. Det har bara eskalerat.

Christoffer får så många fotoerbjudanden genom sitt Instagramkonto, att han blev tvungen att säga upp sig från verkstadsjobbet. Nu ska han under ett år se om fotograferandet bär sig.

Bara en rolig grej

När Christoffer sommaren 2012 var uppe i 67 000 följare gjorde lokalradion ett inslag om honom.

– Då sa jag att det här är helt sjukt, att jag inte visste hur det gått till. Och jag har egentligen inget annat svar i dag. Det är ju bara en rolig grej, en ny hobby som jag fortfarande känner mig väldigt nyförälskad i.

I dag har Christoffer 664 731 följare på Instagram och en bild som han laddade upp för några timmar sedan har redan gillats av 18 000 personer ­– den föreställer en somrig grusväg.

– Jag har varit väldigt aktiv, tagit mycket bilder och hela tiden blivit bättre på att hitta nya vinklar. Men jag har inte tagit några fotokurser och inte heller inspirerats av andra fotografer. När jag tar bilder så gör jag det utifrån mina regler, oavsett om det är gyllene snittet eller inte.

Under det första året på Instagram tog Christoffer alla bilder med sin Iphone. Med den testade han var gränsen gick för vad man kunde göra bildmässigt med en smartphone. Väldigt mycket visade det sig.

– Många förvånades över att alla bilder var tagna med en Iphone. Men efter ett år kände jag mig färdig med den grejen och tyckte det vore kul med en systemkamera. Så i dag tar jag de flesta bilder med en Canon 7D, som är jättebra för den nivå jag befinner mig på. Men det händer förstås fortfarande att jag emellanåt använder en smartphone.

Vad är den största svårigheten med att fotografera med en smartphone?

– Tar du bilder i motljus så skapas det mycket reflektioner som är svåra att kontrollera. Och det kan ibland vara lite svårt att ställa fokus med en smartphone. Annars fungerar det ganska bra. För Instagramformatet kan du lika bra fota med en Iphone, men om du vill göra större printar är det bättre med en systemkamera. Dessutom tycket jag det känns lite mer äkta med en bättre kamera, den är roligare att använda. Och så behöver jag aldrig oroa mig för batteritiden, som är dålig i smartphones.

Sina bilder redigerar Christoffer i Lightroom, men ofta är det inte så stor skillnad mellan originalbilden och den färdigredigerade. Han vill att det ska se naturligt ut – enkelt och trovärdigt.

– Jag vill få fram och förstärka den känsla jag hade när jag tog bilden. Men det händer att jag inte alls fixar med bilden efteråt. I början av min Instagramkarriär drog jag upp färgerna mer eftersom jag upptäckte att folk gillade det. Men i dag undviker jag att försköna.

Känner du inte en press av att du hela tiden måste leverera bra bilder?

– Jo, men det är en positiv press. Jag försöker ha ganska höga krav på mig själv, och om jag känner att en bild inte håller måttet så tar jag bort den. Men ibland kan en serie av bilder berätta en historia tillsammans, där varje bild kanske inte är så vass men helhetsintrycket är ändå schysst.

För någon som vill växa sig större på Instagram och få fler personer som ser ens bilder tycker Christoffer det är viktigt att materialet känns enhetligt.

– Det ska vara som en artist som sjunger olika låtar, men som ändå har samma stil. I ditt fotograferande ska du ha fokus på det konstnärliga och inte tänka så mycket på ditt ego. Om det bland dina bilder dyker upp 20 selfies (självporträtt) så lyser det igenom och folk tycker det är väldigt osmakligt. Då blir det fel fokus.

Finns det någon typ av bild som gillas mer än andra?

– De med sol och färg. Det är lite barnsligt på sätt och vis, men en fin solnedgång går alltid hem. Och vissa följer en för just solnedgångsbilderna medan andra gillar mer de melankoliska bilderna som jag också tar.

I början tog Christoffer alla bilder med sin Iphone, men numera använder han en Canon 7D.

Sagt upp sig från jobbet

För några månader sedan lämnade Christoffer in en avskedsansökan på sitt verkstadsjobb i Karlskoga. Han har tack vare sitt Instagramkonto fått flera inbjudningar om att resa till olika delar av världen. Han har bland annat fotograferat i Australien, för att lyfta fram delstaten Queensland.

– Jag får så många erbjudanden och kan inte vara borta mer från jobbet. Så jag sade upp mig, vilket så klart är en chansning. Men jag ska ge det här ett år för att se om det bär sig.

Till Australien var flera stora »Instagramfotografer« inbjudna för att ta bilder och sedan publicera dessa i sina flöden. På så sätt fungerar bilderna som marknadsföring och ett sätt att locka till sig fler turister. Christoffer ser att detta är ett fenomen som växer och tror även att flera orter i Sverige skulle ha mycket att vinna om de syns mer på Instagram. Men alla bilder Christoffer lägger upp måste fortsätta ha hans signum, det är viktigt anser han.

– Det handlar om en respekt mot de som följer mig.

Medan Christoffer planerar för nya resor fortsätter han sitt sökande efter bra bilder i de värmländska skogarna.

– Det blir som en drog att jaga bilden. Man kanske har legat på knä och blivit skitig, men det är kul när man får bilden, säger Christoffer.