Fotografer

Dubbel vinst för årets naturfotografer

Foto: Tammy Bergström
Foto: Jonna Bergström
Foto: Tammy Bergström
Foto: Jonna Bergström

Naturvårdsverket utser varje år Årets naturfotograf. I år delas stipendiet ut på ett unikt sätt: till två personer.

Det är 23:e gången som Naturvårdsverket delar ut stipendiet för årets naturfotograf. Förutom äran och titeln består det av en slant på 20 000 kronor och en möjlighet att ställa ut sina bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

Årets pristagare är systrarna Jonna och

, det är första gången som priset delas mellan två fotografer. Anedningen till att de båda får priset är enligt Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren att de har samma förträffliga bildspråk och är omöjliga at skilja på.

Tammy Bergström
Tammy Bergström
Jonna Bergström

–Systrarna får priset framför allt för att de har tagit närbildsfotografin till nyskapande höjder. Som betraktare bjuds vi på starka intryck av små händelser från den lilla världen, skickligt fångade genom systrarnas kameralinser, menar Ågren.

Jonna och Tammy Bergström sysslar båda med närbilder och macro där Jonna håller sig till stor del under vattnetytan och Tammy är på torra land.

– I vår värld är ingen bild, hur bra den än är, försvarbar om den har tagits på ett sätt så att djur har störts, miljön skadats eller i värsta fall orsakat att djur dör, direkt eller indirekt. Att det är just Naturvårdsverket som velat uppmärksamma oss känns enormt glädjande då vårt fotograferande är det Naturvårdsverket står för, säger systrarna i ett pressmeddelande.