Utställning

Studenter tolkar klassisk science fiction-film i ny utställning

En av bilderna på utställningen, fotograferad på industriföretaget SCA Östrand i Timrå. Foto: Sandra Forslund Olsson
Poliser ur specialstyrkan Choque övervakar en demonstration mot sommarens fotbolls-VM i Brasilien. 54 demonstranter greps senare under kvällen. Sao Paulo, April 2014.rn Foto: Simon Hastegård
Ett blivande par fotograferas med Shanghais skyline i bakgrunden, ett populärt motiv för bröllopsbilder. Foto: Jonatan Stålhös
Bronsgjuteri i Ho Chi Minh City, Vietnam. Foto: Elin Jonsson
Under långfredagen 2014 kunde man i New York följa Jesus sista vandring och korsfästningen ute på gatan. Folksamlingen dokumenterade noggrant med telefoner och kameror. Foto: Cecilia Träff

Bildjournalister från Mittuniversitetet ställer ut examensarbetet ”Metropolis” – 16 berättelser om klass, urbanisering och villkoren för teknikens utveckling. 5 juni öppnar utställningen.

Försommaren är en tid för examensutställningar och nu har det blivit dags för bildjournalisterna från Mittuniversitetet att visa upp sina verk.

De har under våren arbetat med sina respektive fotoprojekt där de har hämtat inspiration från filmen ”Metropolis” (1927), science-fiction-klassikern om en enorm stad vars välstånd bygger på en underjordisk, förslavad arbetarklass.

Konflikten inför fotbolls-VM

De 16 studenterna från kandidatprogrammet har tolkat temat var och en på sitt sätt. Resultatet, som nu visas på Galleri CFF, är personliga berättelser om människor och händelser från 16 städer i 14 länder spridda över sex kontinenter, däribland: fotbollskulturen och konflikten inför fotbolls-VM i Sao Paolo och Rio de Janeiro, berättelser från den växande megastaden Shanghai, en norrländsk pappersfabrik ur arbetarnas perspektiv och skönhetsnormer bland kvinnor i Gold Coast, Australien.

Ensam i sitt slag

Årets avgångsklass är den första att ta kandidatexamen i det nyinrättade ämnet bildjournalistik. Bildjournalistprogrammet startades 2002 vid Mittuniversitetets avdelning för medie- och kommunikationsvetenskap och är Sveriges enda högskoleutbildning i ämnet.

Avdelningen ger också ett tvåårigt, internationellt master of arts-program i bildjournalistik, en unik utbildning inom EU.

Visas fram till 15 juni

Utställningen ”Metropolis” visas på Galleri CFF – Centrum för fotografi (Tjärhovsgatan 44 i Stockholm).

Vernissage äger rum den 5 juni klockan 17–20 och utställningen pågår fram till den 15 juni.

Galleriet håller öppet onsdag–fredag, klockan 12–18 samt lördag–söndag, klockan 12–16.