Fotonyhet

Nu kan vi fotografera nästan helt utan ljus

Med ett mycket få antal fotoner kunder forskare skapa en bild på en getingvinge.

Forskare vid Glasgows universitet i Skottland har lyckats skapa bilder från nästan helt mörka miljöer.

Som ni redan vet så samlar en helt vanlig digitalkamera in ljus från omgivningen och låter sensorn samla ihop dessa för att sedan skapa en bild. För detta krävs att rätt mycket ljus – över tiotusentals fotoner – faktiskt hamnar på sensorns ljuskänsliga element.

Men nu har forskare vid Glasgows universitet i Skottland lyckats med bedriften att räkna antalet fotoner, och det räcker med bara en sådan för att skapa en pixel i bilden.

En getingvinge fotograferad i nästan totalt mörker.

I och med uppäckten är det alltså möjligt att skapa fotografiska bilder där det knappt finns något ljus. Metoden går ut på att man använder förfinade matematiska funktioner för att beräkna hur bilden ser ut, trots att man alltså bara fångat några få fotoner av ljuset. Också det digitala bruset påverkas, då det knappt är befintligt i denna nya metod. I samma veva får man också ett räkneverk för ljuset, vilket innebär att man aldrig skulle behöva beräkna exponeringen i förväg.

I bilden som forskarna publicerat har de fotograferat getingvinge genom att fånga upp 40 419 fotoner på sensorn, och därefter skapat en bild på 300x300 pixlar. På så vis har de lyckats skapa en bild av 0,42 fotoner per pixel, jämfört med dagens kamerasensorer som alltså kräver tiotusentals fotoner.