Prylnyhet

HTC RE – actionkamera för lugna äventyr

Telefontillverkaren HTC lanserade för någon dag sedan sin kamera RE. Tanken är att ta en liten del av Gopros kaka på actionkameramarknaden, men RE är inte direkt gjord för äventyr.

RE är en liten periskopformad kamera med en 1/2,3 tums sensor med en upplösning på 16 megapixel. Bildvinkeln i objektivet är 146° vilket motsvarar ungefär 6,5 mm brännvidd på en småbildskamera. Bländaren är fast på f/2,8.Kamerans layout är väldigt enkel, den har bara två knappar. Den ena knappen används för att filma eller ta stillbilder. Genom att trycka snabbt på knappen tar kameran en stillbild och om knappen hålls inne så börjar kameran filma. Filmar gör den i 1080p 30fps, vill man ha högre framerate trycker man på den andra knappen, som sitter på kamerans framsida, då går den ner till 720p i 120fps.

Kameran har både wifi och bluetooth och kan därför kopplas samman med en smartphone via en app. Då kan man både styra kameran och ladda över bilder.

Men någon actionkamera är det inte riktigt, den tål vaten men bara ner till en meter i en halvtimme. Det är snarare ett tillbehör till mobilkameran eller kanske en konkurrent till en enklare kompaktkamera.

Bilderna lagras på ett micro-SD och ett batteri kan användas för antingen 1200 stillbilder eller 1 timme och 40 minuters filmning. Priset för RE hamnar på 200 dollar.