Fotografer

Fotografen René Burri har avlidit

René Burri var en Schweizisk fotograf som var ansluten till fotografbyrån Magnum och blev kanske mest känd för sina porträtt av Che Guevara och Pablo Picasso.

Burri föddes 1933 i Schweiz, hans drivkraft att resa världen runt kom delvis från hans pappa. Burri berättar i en intervju med The Economist 2012 att pappan arbetade som kock och varje vecka kom han hem med någon intressant råvara från ett avlägset land. Och Burri tänkte att han ville åka till alla de länder där de här sakerna kom ifrån.

1963 var Burri i Cuba och tillsammans med en reporter från Look Magazine fick han en intervju med den dåvarande industriministern Ernesto (Che) Guevara. Han berättar i en intervju att Guevara satte skräck i honom och kommenterade att om han stötte på Burris kollega Andrew St. George så skulle han skära halsen av honom (St. Gearoge reste tillsammans med Guevara tidigare under hans karriär och rapporterade sedan dennes förehavanden till amerikanska underättelsetjänsten).

Burri lyckades också ta sig in under en privat middagsbjudning som konstnären Pablo Picasso höll. Trots sitt oinbjudna intrång blev han av Picasso själv inbjuden att sitta ner vid bordet. han tog sedan en bildserie med porträtt på Picasso under kvällen.

Martin Parr, chef för Magnum har sagt så här om Burri.

"Han var inte bara en av de bästa fotograferna under efterkrigstiden, han var även en av de mest generösa människor jag haft priviligiet att träffa."

René Burri avled i måndags efter en längre tids sjukdom. Han blev 81 år gammal.

Ta en titt på Burris bilder på Magnums hemsida.