Prylnyhet

Nikon släpper lättviktstele med ny linsteknik

Teleobjektiv har alltid haft en nackdel och det är storleken och vikten. Nikon har nu effektivt lyckats minska ner båda dessa faktorer när de lanserar det nya AF-S Nikkor 300 mm f/4E PF ED VR, detta med hjälp av en annan typ av linser.

CES-mässan pågår just nu i Las Vegas och där har Nikon passat på att presentera ett nytt teleobjektiv, AF-S Nikkor 300 mm f/4E PF ED VR. Förkortningen "PF" i namnet är det som avslöjar den nya tekniken, nämligen att man nu använder en Phase Fresenel-lins. Objektivet är det första med F-bajonett som har den linstekniken.

Med hjälp av PF-linsen blir objektivet betydligt mindre än det tidigare 300 f/4, vikten hamnar på 755 gram istället för nästan det dubbla och längden har krympt från 223 millimeter till 148 millimeter.

Trots den minskade storleken har Nikon lyckats få in bildstabilisering i det nya objektivet. Stabiliseringen ska enligt Nikon själva kunna ge slutartider som är 4,5 steg längre än utan stabiliseringen.

Bildstabiliseringen har också fått ett nytt sport-läge som ska göra att seriebildstagningen går fortare även med stabiliseringen påslagen. Den ska också vara bättre anpassad för att stabilisera när man fotograferar motiv som rör sig snabbt.

AF-S Nikkor 300 mm f/4E PF ED VR kommer att börja säljas den 29 januari och vill du ha ett kommer du att få betala 20 890 kronor.