Prylnyhet

Canon Ef 50mm f/1,8 STM – ny budgetfavorit

En fast 50mm har länge varit en av de första uppgraderingarna som många gör i sin kameraväska. Canons f/1,8 har tidigare varit väldigt prisvärd, nu kommer en ny version med uppdaterad fokusmotor och bättre ytbehandling.

Den stora skillnaden mellan föregångaren och den nya versionen är fokusmotorn. Betäckningen ”STM” i namnet visar att det är den nya filmanpassade fokusmotorn som används i objektivet.

Objektivet har fått en uppdaterad konstruktion vilket bland annat innebär att fattningen numera är i metall och fokusringen är bredare och mer greppvänlig.

För att förbättra bildkvaliteten ytterligare har Canon även valt att applicera en ny ytbehandling, den så kallade Super spectra, på linserna som ska stävja uppkomsten av reflexer. Vikten har ökat med ungefär 30 gram och priset med någon hundralapp. Det nya objektivet kostar 1350 kronor och börjar säljas i maj.

I nummer fem av Kamera Bild testar vi bland annat föregångaren till det här objektivet och det visade sig ge väldigt bra bildkvalitet för ett lågt pris. Förhoppningsvis ska det nya objektivet med STM-motor bara göra saker bättre.