Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 5

1. Guld. LisaLove Bäckman Foto: Lisalove Bäckman
2. Silver. Joakim Bengtsson Foto: Joakim Bengtsson
3. Silver. Joakim Sundkvist. Vinjetterat Foto: Joakim Sundkvist
4. Brons. Anette Andersson Foto: Anette Andersson
5. Brons. Daniel Johansson. Jaktlins Foto: Daniel Johansson
6. Brons. Kennet Tessem. KGB Foto: Kennet Tessem
7. Hedersomnämnande. Bengt Gustafsson. T-REX Foto: Bengt Gustafsson
8. Hedersomnämnande. Björn Björnsson. T-REX Foto: Björn Björnsson
9. Hedersomnämnande. Conny Wallgren. T-REX Foto: Conny Wallgren
10. Hedersomnämnande. Jimmy Forsman. Foto: Jimmy Forsman
11. Hedersomnämnande. Kicki Mannberg. Memento Foto: Kicki Mannberg
12. Hedersomnämnande. Lasse Bergman. Masarna Foto: Lasse Bergman
13. Hedersomnämnande. Maria Olsen. Foto: Maria Olsen
14. Hedersomnämnande. Nora Eriksson. Foto: Nora Eriksson
15. Hedersomnämnande. Torbjörn Olsson. Foto: Torbjörn Olsson
16. Hedersomnämnande. Örjan Fredriksson. Ödemarken. Foto: Örjan Fredriksson

Månadens domare har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 5.

Var själv med i vår fototävling Grand Prix och tävla om priser värda 100 000 kronor! Här kan du läsa mer om hur du tävlar.

Månadens domare: ”Enkelt men proffsigt”

Till vardags fotograferar Pierre Wester produkter och stilleben för både tidningar och reklam. Det gör att han ofta tänker på former och ljus. Till den här omgången av Grand Prix iklädde han sig dock rollen som domare och hans val grundade sig i den egna strävan efter enkelhet.

– Det var kul att bedöma andras bilder, i vanliga fall tittar man ju mest på sina egna bilder så det här var lite annorlunda, säger Pierre.

Det första urvalen gick förhållandevis snabbt och enkelt, sedan hade han runt 50-60 bilder kvar som skulle reduceras ner till futtiga 16. Då blev det svårare, även om vissa bilder var givna. – Vinnaren var solklar för mig, det var den bild jag återkom till flera gånger och den låg alltid närmast till hands, berättar han. Jag ville att det skulle finnas en tanke bakom bilderna, inte bara att det skulle vara snapshots som råkat bli bra, fortsätter Pierre.

Många av bilderna han valde ut liknade på flera sett hans egna, vilket egentligen inte är så konstigt, när man ska välja ut bilder efter eget huvud. Men det Pierre återkom till flera gånger var enkelheten. – Jag försöker alltid göra mina bilder enkla, det betyder inte att de är enkla att ta, men de ska se enkla ut. Ljuset ska vara förhållandevis enkelt, vinklarna ska vara enkla och efterbehandlingen lika så. Det var vissa som hade försökt lite för mycket. Gått lite för hårt åt bilderna i retuscheringen eller krånglat till det i onödan, säger Pierre.

När jag frågar vad han hade förväntat sig av tävlingsbilderna svarar han:

– Jag trodde att det skulle vara mer stilleben, men det visar ju bara hur olika man kan tolka samma tema. Jag tänkte direkt stilleben, men många andra hade letat former i naturen eller i landskap och det är ju lika rätt det. Det är roligt att man tänker så olika, menar han.

Den stora skillnaden mellan att bedöma andras bilder och att bedöma sina egna är, enligt Pierre, att när man tittar på sina egna bilder så hade man ju redan bild av hur man ville att det skulle se ut innan man tog bilden. Hela tankeverksamheten som omgärdar bilden finns med i bedömningen, det gör att man kan döma sina egna bilder hårdare. När man tittar på andras bilder så vet man ju inte vad de tänkt när de tog en viss bild, då måste man vara lite snällare i bedömningen. Men med hjälp av temat så tyckte Pierre att det blev lite enklare eftersom man hade ett rättesnöre att gå efter. För att ge några tips om vad de tävlande ska tänka på till nästa omgång så nämner Pierre enkelheten igen.

– Det ska vara enkelt men se proffsigt ut, säger Pierre.

Bland de som röstade i förra omgånger så har tre vinnare dragits som får ett presentkort på 750 kronor hos Crimson (gäller ej fotoböcker).Dessa vinnare är:

  • Hanna Asp
  • Roberto Ferrari
  • Mats Sjöborg

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.