Prylnyhet

Leica M Typ 262 – bantad budgetvariant

Att kalla en Leica för budgetkamera är kanske lite väl magstarkt. Men den tyska tillverkaren har lanserat ett nytt kamerahus där de plockat bort flera funktioner för att få ner kostnaden. Men de har även stoppat in nyheter.

I sina försök att sänka priset på Leica M Typ 262 har Leica plockat bort live view och filmfunktion, trots att sensorn på 24 megapixlar är samma som i M Typ 240 (och inte samma som i nya SL eller Leica Q) och därför stödjer båda funktionerna. En fördel med bortplockandet av dessa funktioner är enligt Leica att menyn blir enklare och nu endast består av två olika sidor. Man har även lagt till en direktknapp för vitbalansinställningen, något som inte fanns tidigare.

Huset är tillverkat i aluminium istället för mässing vilket också sänkt priset. Materialvalet sänker också vikten med ungefär 100 gram. En av nyheterna i kameran är en tystare slutarmekanism än i M Typ 240. Den nya slutarmekanismen kan ta tre bilder i sekunden vid serietagning precis som den tidigare.

En lustig detalj är också att Leica valt att göra sin klassiska röda Leica-logga mindre på den billigare M Typ 262.

Nåväl, prislappen är satt till 5200 euro vilket motsvarar ungefär 48 000 kronor, inte direkt vad man skulle kalla budget-kamera, men vill man ha video, live view och en större Leica-logga får man betala ungefär 15 000 kronor till. Leica M Typ 262 är tillgänglig nu.