Fotonyhet

ON1 Photo raw – lovar högre hastighet i redigering

Trots att Adobe troligen står bakom de allra flesta fotografers redigeringsprogram finns det en marknad för konkurrenter. Mjukvarutillverkaren ON1 lanserar nu sitt senaste tillskott till bildredigeringsvärlden ON1 Photo Raw. Och de lovar betydligt snabbare arbetsflöden än vad som finns i alla nuvarande program.

ON1 menar att många av de råkonverterare och redigeringsprogram som finns idag är baserade på lösningar som är gamla och utdaterade när det kommer till att arbeta med moderna bildfiler från högupplösta kameror som innehåller väldigt stora mängder information. ON1 Photo Raw är ett av de få helt nya redigeringsprogram som kommit de senaste åren och är, enligt dem själva, skapat utifrån de behov som en fotograf som hanterar stora, högupplösta råfiler har. ON1 menar att programmet kommer att öppna en högupplöst råfil på under en skund och att justeringarna sker direkt och helt utan lagg. (Se ON1s demonstrationsvideon nedan)

I Photo Raw ska man, förutom göra de justeringar man kan göra i till exempel Lightroom eller Camera Raw, även kunna arbeta i lager och använda sig av olika icke-destruktiva effekter. Programmet kommer att kunna köras dels för sig själv, men även som ett plugin till Photoshop eller Lightroom.

Programmet kommer att släppas i höst och kostnaden hamnar på 150 dollar per år. Det är dock inte att ses som en prenumeration, menar ON1, utan som en inbetalning för att hela tiden ha de senaste uppdateringarna. Du kan dock låta bli att betala och fortsätta arbeta med programmet och de uppdateringar du betalat för då du behåller licensen även om du slutar betala.

Läs mer om programmet på deras hemsida.