Kamera & Bild testar

TEST: Nikon D5 vs Canon EOS 1D X Mark II

Två monsterkameror. Två snabba arbetshästar. Vi har ställt de två flaggskeppen Nikon D5 & Canon EOS 1D X Mark II mot varandra i en duell för att se vilka skillnader som finns hos de båda proffshusen.

Inför fotbolls-EM, samt OS i Rio de Janiro i augusti, släppte de två stora kameratillverkarna Canon och Nikon varsin kamera i proffssegmentet. Och visst blev det bra – ökad hastighet i seriebildstagning, snabbare och säkrare autofokus, bättre funktioner för ett proffsigare arbetsflöde i snabba situationer samt ökad ISO-känslighet, dynamiskt omfång och bättre bildkvalitet.

Men hur står sig de båda kamerorna mot varandra i en duell där de sätts på prov? Båda kamerorna har sina för- och nackdelar, och här försöker vi kolla in några av skillnaderna.

Ergonomi

Båda kamerahusen har fina ergonomiska egenskaper. Canon har länge haft sitt vinnande snurrhjul på baksidan, vilket medger snabb bildbläddring och snabb justering av inställningar. Däremot har det fått en konkurrent – pekskärmen – som kan användas i samma syfte, i varje fall på Nikon D5.

Att hålla i kamerorna är nära på likvärdigt, de ligger bra i handen både för fotografering vid liggande och stående bilder. Känslan på knappar och reglage är också mycket bra hos de båda kamerorna, men här ligger Nikon lite före med riktigt bra placerade knappavstånd och helt rätt avvägd knappstorlek. Vissa knappar hos 1D X Mark II känns något små och blir därmed också svårtillgängligare vid snabba situationer med exempelvis handskar.

Kamerorna är alltså mycket lika på denna punkt, men det blir en svag vinst för Nikon D5.

Autofokus

Båda kamerorna har väl utvecklad autofokusprestanda, och vi ser många likheter gällande hur bra kamerorna kan följa objekt med AF-tracking – snabbt och säkert och med många bra inställningsmöjligheter för hur autofokusen ska uppföra sig.

Sökarbilder med information från Nikon D5 (vänster) och Canon 1D X Mark II (höger). På 1D X Mark II kan man nu välja två olika ljusstyrkor på autofokuspunkterna. I övrigt finns många likheter med de två sökarbilderna.

Dessutom har båda kamerorna stöd för autofokus med objektiv som får (exempelvis genom användningen av en extender) bländare f/8.Nikon D5 har en något ljusskänsligare autofokus ned till -4 EV-steg, medan 1D X Mark II har ned till -3 EV-steg.Tittar man på specifikationerna ser vi att D5 har 153 fokuspunkter varav 99 är av korstyp, medan 1D X Mark II har 61 punkter varav 41 är av korstyp. Fokuspunkterna är även utspridda över bildytan på ungefär samma vis.

Även här är kamerorna mycket lika, och enligt våra tester presterar de också ungefär lika i både snabba och ljussvaga situationer, vilket resulterar i oavgjort.

En närmare titt på de båda kamerornas baksida visar att de är riktigt lika varandra. Egentligen ligger den största skillnaden i att Nikon valt att ha knappraden för vänsterhanden direkt till vänster om skärmen, medan Canon har sina under skärmen. Hur man upplever ergonomin är vanligtvis personligt, beroende på hur man arbetar med kameran och hur ens hand ser ut.

Snabbhet

Båda kamerorna är skapade för att prestera. Och prestera snabbhet. Detta lyckas de också ruskigt bra med – snabb bildhantering, snabb autofokus, snabbt arbetsflöde och bra funktioner.

Just arbetsflödet för pressfotografer är rätt likvärdigt, så som konfigurering av AF-punkter, hantering av bilder och möjlighet att laborerera med filstorlekar och använda tillbehör för wifi.

Den stora skillnaden här ligger i stället i seriebildstagningen där Canon 1D X Mark II kan fotografera i 16 bilder per sekund (14 med AF) och Nikon D5 kommer efter med 14 bilder per sekund (12 med AF).Snabbast vinner, och vinnaren här blir därför Canon 1D X Mark II.

Filmning

Båda kamerorna har proffsiga egenskaper för den som behöver filma. Båda har möjligheten att filma i 4K, där Canon valt formatet Digital Cinema Initiatives (DCI) i upplösningen 4096 x 2160 pixlar, 60 bilder per sekund i 8-bitars 4:2:2-format.Nikon har valt 16:9-läget för film i 3840 x 2160 pixlar, 30 bilder per sekund i 8-bitars 4:2:2-format.

Canon 1D X Mark II klarar även av att spela in full-HD i 120 bilder per sekund, där Nikon stannar vid 60.Hantering vid filmning är något bättre hos Canon, där framförallt möjligheterna till mjuk och tyst fokusering är riktigt bra.Vinnare blir Canon 1D X Mark II.

Pekskärm är något som både 1D X Mark II och D5 utrustats med. Gällande just pekskärmsmöjligheterna så har Canon begränsat denna till att fungera vid fokusering vid filmning, medan Nikon har något utökad funktionalitet med bildbläddring.

Här har Nikon även satsat på något högre upplösning, 2,36 miljoner bildpunkter i D5 mot 1,62 miljoner i 1D X Mark II.Svag vinnare är Nikon D5.

Bildkvalitet

Här är det inga stora skillnader – men om vi går på djupet så ser vi att Canon förbättrat sig från tidigare gällande dynamiskt omfång, vilket innebär att 1D X Mark II är något bättre än Nikon D5 på detta.Nikon D5 är däremot något bättre vid fotografering på rikigt hög känslighet.Stillbilder från framegrab samt video ser bra ut från båda kamerorna.Dessa två olikheter resulterar i oavgjort.

Fler funktioner

I tabellen här bredvid ser du några av de mest uppenbara skillnader i specifikationer hos de båda kamerorna. Genom att kolla på den kan du se skillnaderna: Brunmarkerad ruta med vit text innebär att funktionen är bättre/finns hos den kameran än den andra.

Däremot är det svårt att rakt av kora en vinnare genom att räkna dessa funktioner, då det det finns fler funktioner som inte står här.Resultatet blir oavgjort.

Slutsats

Det totala resultatet blir tyvärr det tråkiga: båda kamerorna presterar på topp och är sammanvägt ruskigt lika varandra. Däremot skiljer det alltså något inom vilket område respektive presterar.

Tipset för dig som är på väg att köpa någon av dessa två är att testa dig fram. Har du möjlighet att kolla närmare på de delar som är viktiga för dig så får du bäst koll på prylarna.

Prestandamonster, arbetshästar och riktigt bra arbetsverktyg – vilken av de båda du än använder eller väljer, så kommer du absolut inte bli besviken på vad du kan åstadkomma med dessa kameror.