Prylnyhet

Tre nya objektiv från Voigtländer

Den klassiska tillverkaren Voigtländer har annonserat att de ska lansera tre nya objektiv med fattningar både för klassiska och moderna bajonetter.

Voigtländer har tillverkat kamerautrustning länge, företaget startades på andra halvan av 1700-talet. Men under de senaste halva århundradet har de bytt ägare ett flertal gånger och rättigheterna till varumärket har flyttats runt. Men det ligger fortfarande ett klassiskt skimmer över namnet. Nu har de alltså presenterat tre nya objektiv för Nikon, Sony och Leica.

Till Leica M-bajonetten kommer ett objektiv som har brännvidden 50 millimeter och en största bländare på f/3,5. Objktivets konstruktion, som består av fem linser i tre grupper, är lite annorlunda och utseendet är koniskt med den smalaste delen framåt. En bländare med tio bländarblad hintar om en jämn oskärpa. Objektivet är helt manuellt och bländaren saknar klicklägen.

Sony-E-fotografer kan lockas av ett makro med brännvidden 65 millimeter och en bländare på f/2. 65mm F2 Macro Apo-Lanthar har en närgräns på 31 centimeter. Objektivet har manuell fokusering och manuell bländarring men kan överföra exifdata till kameran och fungerar med de olika fokusassistansfunktionerna som peaking och förstoring. Du kan också välja om du vill att bländaren ska ha klicklägen eller inte.

Om du använder dig av en Nikon-kamera är det egentligen inte så mycket som är nytt.SL ll – S 58mm F1.4 Nokton, som objektivet heter har samma kosntruktion som den föregående versionen. Men utseendet har förändrats och påminner nu mer om Nikons egna äldre objektiv.

Några priser eller information om när objektiven ska finnas till försäljning har inte avslöjats.