Prylnyhet

Nikon lanserar PC Nikkor 19mm F4E ED – ultravidvinkligt tilt-shift

För landskapsfotografer eller arkitekturfotografer är ett tilt-shift-objektiv ofta en del av arsenalen. Nu kommer Nikon med ett nytt tilt-shift-objektiv för fullformat som har en helt ny funktion vilket ökar de kreativa möjligheterna.

Sedan tidigare har Nikon tre tilt-shift-objektiv i sin portfölj, 24, 45 och 85 millimeter. Nu utökas den alltså med ytterligare ett objektiv som placerar sig i den vidvinkligare delen av familjen.PC Nikkor 19mm f/4E ED är visserligen aningen ljussvagare än det tidigare vidvinkligastePC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED, men det kanske är förlåtet med tanke på den kortare brännvidden. Objektivet erbjuder 97 graders bildvinkel och tiltfunktionen kan vinklas 7,5 grader åt vardera håll medan shiftfunktionen kan förskjutas 12 millimeter (också åt vardera håll).

En funktion som inte finns hos de existerande tilt-shift-objektiven hos Nikon men som man nu bakat in i ultravidvinkeln är att tiltmekanismen kan roteras separerat från shiftmekanismen. Det gör att tiltfunktionen kan användas antingen parallellt med shiftfunktionen eller vinkelrätt mot densamma. Något som ökar de kreativa möjligheterna för fotografen.

Ett tilt-shift-objektiv med shifttunktionen aktiverad
PC Nikkor 19mm f/4E ED med tiltfunktionen aktiverad.
PC Nikkor 19mm f/4E ED med shiftfunktionen aktiverad.

Tilt-shift-objektiv kan användas dels för att skapa illusionen av ett miniatyrlandskap, men oftast används de för att korrigera perspektivet så att man itne får förvrängda linjer när man fotograferar arkitektur. En annan vanlig användning är att objektivet används för att justera skärpeplanet i till exempel en landskapsbild.

Det nya PC Nikkor 19mm f/4E ED kommer att finnas i butik den 27 oktober och priset hamnar på 38 890 kronor.

Nikon släpper i dag även en ny proffstelezoom i FX-format: AF-S Nikkor 70-200mm F2.8E FL ED VR. Läs mer om denna här.