Fotografer

Anna Tärnhuvud är årets KW Gullers-stipendiat

Anna Tärnhuvud, då hon 2014 blev Årets rookie och fick ett flertal priser i Årets bild. I dag tilldelades hon KW Gullers stipendium.

Fotografen Anna Tärnhuvud får i år KW Gullers stipendium. Priset som har delats ut sedan 1991 av Nordiska museet vill uppmärksamma fotografer som har gjort ”förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område”.

Anna Tärnhuvud som 2014 avslutade sina studier vid Nordens Fotoskola har sedan dess vunnit ett flertal priser, bland annat i Årets bild där hon 2014 utsågs till Årets rookie.

I dag tilldelades hon även KW Gullers stipendium på Nordiska museet, med motiveringen:

”I sina projekt som samtidigt lyckas vara kargt realistiska och poetiskt färgade behandlar Tärnhuvud svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle. Hon berättar inkännande om människor som Felicia, rullstolsburen efter en trafikolycka, eller Johan som gett upp hoppet om att någonsin hitta ett arbete, och Admir vars far var ett av offren för folkmordet i Bosnien. Anna Tärnhuvud har i sina fotografier visat prov på både teknisk och idémässig förmåga och det kommer att bli intressant att följa hennes fortsatta verksamhet.”

Fotobok om KW Gullers

Stipendiet delas ut i fotograf KW Gullers namn, som levde mellan 1916 och 1998. Han dokumenterade framför allt den modernisering Sverige gick igenom under 1900-talet. Eftersom det i år är 100 år sedan hans födelse uppmärksammar Nordiska museet detta genom att ge ut en fotobok med Gullers bilder. Nordiska museet har till den boken kunnat välja mellan 500 000 av Gullers bilder, som museet har i sin samling.

Här kan du se Anna Tärnhuvuds bilder.