Nyhet

Första bilderna från Cassinis nya omloppsbana runt Saturnus

Bild från 2 december 2016. Här ser vi ett fyra bilder tagna av Cassini i olika våglängder med dess vidvinkelkamera på ett avstånd av 64 000 mil från Saturnus. En pixel är 153 kilometer. Originalbilden är 256x256 pixlar, här i en förstorad bild. Foto: Nasa/ESA
En bild tagen den 3 december, 12 timmar innan Cassinis närmaste förbiåkning av de yttre kanterna av Saturnus huvudringar. Här ser vi den sexkantiga jeströmmen runt Saturnus nordpol, där varje sida är lika bred som jorden. En pixel på bilden är 23 kilometer. Foto: Nasa/ESA

Den 30 november justerade satelliten Cassini sin omloppsbana runt Saturnus för att bättre kunna studera dess ringar. Nu, efter 20 år sedan uppskjutningen, återstår bara nära ett år av uppdraget innan satelliten skickas ned i planetens atmosfär.

Den 15 oktober 1997 lämnade satelliten Cassini-Huygens jorden. Sju år och 3,5 miljarder kilometer senare, 1 juli 2004, nådde den sin omloppsbana runt Saturnus. Där har den sedan fotograferat och analyserat planetens strukturer, men nu är det dags för att påbörja den mest avanderade delen av uppdraget.

Cassini-Heugens.
En bild tagen den 3 december, 12 timmar innan Cassinis närmaste förbiåkning av de yttre kanterna av Saturnus huvudringar. Här ser vi den sexkantiga jeströmmen runt Saturnus nordpol, där varje sida är lika bred som jorden. En pixel på bilden är 23 kilometer.

Nu, snart 20 år senare, påbörjar den sin sista fas för att observera de små månar som finns runt Saturnus, bland annat Pandora, Atlas, Pan och Daphnis. I utkaten av ringarna kommer Cassini även att fotografera ringarna på ett avstånd av 9000 mil för att få en mer detaljerad bild, där en pixel motsvarar en kilometer. Bilderna den skickar har en upplösning på 256x256 pixlar, alltså 0,66 megapixlar.

Bild från 16 juli 2016. På denna bild som visar Saturnus, dess ringar och solskuggan, är en pixel 110 kilometer. Bilden är tagen men Cassinis vidvinkelkamera i den infraröd-nära våglängden 752 nanometer.

Just nu har Cassini alltså skickat bilder från "ringpassering 1", den första av totalt 20 passeringar för att fotografera. Efter dessa återstår det absolut sista av det 20-åriga uppdraget: att på mycket nära håll observera Saturnus atmosfär för att se hur långt från planeten denna sträcker sig, samt göra mätningar med sina instrument. Detta görs genom 22 svåra passeringar, på sex dagar var, mellan planeten och de inre ringarna. Efter detta är bränslet slut, och Cassini dyker ned i Saturnus atmosfär för att brinna upp.

Intresserad av foto och rymden? Kolla in alla rymdfoto-artiklar under www.kamerabild.se/rymdfoto.