Fotografer

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har avlidit

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/lennart%20nilsson.jpg?itok=ssDgrE15","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/lennart%20nilsson.jpg?itok=ssDgrE15","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/lennart%20nilsson.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/lennart%20nilsson.jpg?itok=TvVjETxp","w":960,"h":664,"title":"Lennart Nilsson, inf\u00f6r nyutgivningen av boken "Ett barn blir till". Foto: Claudio Bresciani\/TT<\ span="">"}]
Lennart Nilsson, inför nyutgivningen av boken "Ett barn blir till".

Lennart Nilsson, mest känd för bilderna i boken "Ett barn blir till", avled i helgen. Nilsson blev 94 år gammal.

Lennart Nilsson började sin karriär som pressfotograf och fotograferade bland annat åt tidningarna Life och Se, men är mest känd för sina banbrytande bilder i boken Ett barn blir till. Nilsson vann åtskilliga priser för sina gärningar som fotograf, han blev också utsedd till hedersdoktor vid ett flertal universitet samt fick titeln professor av regeringen.

1976 blev han åven utsedd att fotografera kungaparets bröllop.

Originalutgåvan av ”Ett barn blir till” från 1965. Foto: Leif Blom/TT. Till höger en av Lennart Nilssons bilder i boken.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig, säger Anne Fjellström, dotter till Nilssons fru, till TT.

Enligt Fjellström somnade han in lugnt på lördagens morgon.

Lennart Nilsson blev 94 år gammal.