Prylnyhet

Sony utvecklar sensorer i mellanformat med 150 megapixlar

Att sensorutvecklingen går framåt råder det inga tvivel om. Sony har nu visat upp sin ”road map” för kommande år och det ser ut som att mellanformatsfotografer har en del att se fram emot under 2018.

Det är främst två sensorer som visas som väcker intresset hos fotografer. En mellanformatssensor på 100 megapixlar och en på 150 megapixlar. 100-megapixelssensorn kommer att dyka upp i den storlek som används i Fujifilm GFX 50S samt Hasselblad X1D, det vill säga 44x33 millimeter. Den mer högupplösta varianten kommer dock, som det ser ut nu, i en version som har måtten 55x41 millimeter, vilket är den storlek som används i Phase One 100FX. Båda sensorerna är av cmos-typ och kommer att vara bakgrundsbelysta.

Enligt Sony ska dessa två sensorer tillåta betydligt mer beskärning och förstoring av bilderna. Det är dock inte endast konventionell fotografi som är ändamålet utan även övervakning, luftfotografering och annat där hög upplösning kan vara relevant. Men vi vet ju sedan tidigare att Sonys sensorer sitter i många digitala systemkameror så man kan väl nästan vänta sig att några tillverkare hoppar på den här sensorn. Den högupplösta kommer även att komma i en svartvit version.