Fotografer

Mats Andersson är Årets naturfotograf

VINTERVILA. Februari månad i den lilla byn Bashult utanför Jönköping. Det är en stilla och tyst morgon. Många djur har svårt att finna föda. Det är kallt. Plötsligt ser det ut som den lilla ekorren sätter sig och ber. Sluter ögonen.

Varje år delar Naturvårdsverket ut priset Årets naturfotograf och i år går priset till den konstnärlige fotografen Mats Andersson.

Mats Andersson har tidigare vunnit flera utmärkelser, bland annat vann han Wildlife photographer of the year i svartvit-kategorin 2016, han har även blivit utsedd till Årets nordiska naturfotograf 2016. Förutom priserna har han gett ut flera böcker.

Motiveringen för utnämningen till Årets naturfotograf var enligt Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger:

– Mats Andersson får stipendiet för sin suggestiva bildkonst. Han tar oss med in i ett svartvitt dunkel, där skogens invånare förvandlas till väsen i en mystisk sagovärld. Bildspråket är både konsekvent och personligt. Det förmedlar känslor snarare än att vara berättande och har redan nått en internationell publik.

Mats Andersson reagerade på utmärkelsen på följande sätt:

–Det här är verkligen fantastiskt, jag är otroligt stolt och glad att få den här utmärkelsen. Det är något jag aldrig kunde drömma om. Och att den hedersvärda utnämningen kommer samma år som jag haft så många andra framgångar känns overkligt. Jag är verkligen lyckligt lottad som får vistas ute i vår vackra natur så mycket och göra personliga bilder - bilder som dessutom nu uppmärksammas på detta sätt, säger en mycket glad Mats Andersson till Naturvårdsverket.

Mats Andersson

Här kan du läsa en intervju vi gjorde med Mats Andersson vid utgivningen av hans bok John Bauers skogar.

Ifjol valde Naturvårdsverket ut Erik Johansson till Årets naturfotograf, något som skapade en del diskussioner kring ämnet naturfotografi.