Kamera & Bild testar

TEST: Canon EOS M6 – Bra, men kunde vara bättre

Vi har testat ännu en EOS M-kamera, men denna gång uteblir förbättringarna – snarare hittar vi förändringar som gör att det finns all anledning att titta på EOS M5 som har fler funktioner – om inte storleken är det som helt avgör ditt val.

Så har Canon släppt ännu en entusiastkamera i EOS M-segmentet, M6. Canon EOS M6 har många likheter – ja i princip det mesta – med Canon EOS M5.

I kameran sitter nämligen samma APS-C-sensor på 24 megapixlar, samma bildtekniska specifikationer, och i princip samma funktioner. Det finns några små skillnader, och dessa kommer jag förklara närmare i testet.

I övrigt är det svårt att riktigt förstå varför Canon släpper en modell som är så snarlik en annan modell, och det egentligen enda som talar för EOS M6 är att den är något mindre än EOS M5, då M6 saknar inbyggd elektronisk sökare, men den går att köpa som tillval.

Liknande design – och sökarfri

Canon EOS M6 har ungefär samma utseende och grundupplägg som M5. Finishen är fin och snygg, och designen känns rundad och trevlig. Dessutom är greppet bra på kameran, vilket är en viktig egenskap.

Över lag känns hela kameran kvalitativ och robust – möjligen får man tänka lite annorlunda om man köper till den elektroniska sökaren EVF-DC2 – då den fästs i blixtskon på kamerans ovansida. Saker som monteras är oftast mer utsatta för problem än om de vore integrerade, och här hittar vi också skillanden mellan EOS M5 som har sin elektroniska sökare inbyggd i kamerahuset.

Fördelen blir en något mindre kamera utan sökare, och möjligheten att du som fotograf ändå kan använda pekskärmen för att se bilden. Och väljer du att köpa till sökaren kan du helt enkelt välja om du vill ha en något mindre och smidigare kamera eller njuta av funktionerna som en sökare innebär.

Den elektroniska sökaren har samma upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter som den inbyggda hos M5, vilket innebär en skarp och detaljerad bild som är bra på många vis – uppdateringsfrekvensen är snabb, vilket gör att bilden är lugnt att titta på.

Som gatufotokamera är Canon EOS M6 liten och smidig, med eller utan sökare. 1/2000 S, F/2, ISO 100

Något sämre kontroller

Designen hos EOS M6 har som tidigare nämnts likheter med M5. Antalet snurreglage är detsamma, även om de arrangerats om något. Men det har däremot påverkat känslan i fotograferingen negativt. Reglaget för tummen, där man exempelvis justerar bländare, sitter trångt till vid utbuktnaden och greppet för tummen, vilket gör att det blir svårt att få till en bra vridning för reglaget.

Ovanför detta sitter reglaget för exponeringskompensationen, och smart nog har Canon gjort detta trögare för att man inte ska kunna ändra det oavsiktligt när man ändrar bländare – men bäst vore om det satt bättre till, var mindre trögt, samt var lås- och öppningsbart med en knapp på hjulets ovansida.Som det är nu så är det något svåranvänt.

En annan tråkig sak är frånvaron av de zoner för autofokus som vi hittar hos M5, där man alltså kunde justera fokuspunkten på pekskärmen samtidigt som man tittade genom den elektroniska sökaren. När man har monterat sökaren på M6 finns inte den funktionen, eftersom skärmen är helt avstängd, vilket helt klart är en miss.Skärmen hos M6 är något mindre, 3 tum i stället för 3,2 som hos M5, men är trots detta lika bra.

Funktioner som hos EOS M5

Också autofokusen har samma funktioner och för- och nackdelar som hos M6. Funktionen »Dual Pixel AF« fungerar mycket bra, och ger fasdetekterande autofokus via sensorn. Här har Canon lyckats mycket bättre nu än hos tidigare EOS M-modeller, och autofokusen fungerar imponerande bra och snabbt i bra ljus.

Baksidan är att den inte är lika bra i svagt ljus, utan har då svårt att hitta rätt och tar lång tid på sig.Bildstabiliseringen för film är mycket bra, liksom möjligheten att justera inställningarna vid filmning. Tyvärr hittar vi ingen 4K-film i M6, utan får nöja oss med 1080/60p.

Det går även att kontrollera M5 med telefonen, och parkopplingen är enkel via NFC. Väl uppkopplad kan du ställa in kameran och ta bilder eller bläddra bland bilderna på kameran och föra över. Med nya versionens bluetooth, »BLE«, drar uppkopplingen nästan ingen ström och är ständigt uppkopplad.

Användningsmässigt är jag något kluven till just reglagen. Å ena sidan fungerar vissa saker mycket bra, och lika smidigt som hos EOS M5 – men å andra sidan kan jag bli något frustrerad när jag missar ta bilder snabbt på grund av att jag kommer åt exponeringskompensations-reglaget, eller inte helt kommer åt reglaget för ändring av bländare på grund av det utstående tumgreppet.

Här är det bäst att själv känna greppet och testa kameran för att se hur det fungerar för dig, alla fotograferar olika och använder därmed även kamerans funktioner på olika sätt.Men när det väl flyter så fungerar användningen bra, det är bara vissa situationer som jag anser blir mer svårjobbade än andra.

Bilderna som kommer ut Canon EOS M6 är skarpa och fina, och kameran har fått samma teknologier som Canon EOS 80D, vilket är bra.Vid höga ISO-värden kan vissa bilder se brusreducerade ut, med en viss utsmetningseffekt som resultat.

Film i EOS M6 har även den ungefär samma kvalitet som hos tidigare modeller, och exakt likadan som hos M5, med något bättre detaljåtergivning än hos 80D, med mindre fula effekter av uppskärpning. Skillnaden är hur som helst liten.

Slutsats

Canon EOS M6 känns över lag som en bra kamera, men den kunde helt klart vara mycket bättre. Autofokusen är liksom hos EOS M5 förbättrad mot tidigare modeller även om andra konkurrenter ligger före. Jämför man M6 med M5 finns få anledningar till att välja M6 före M5 – förutom det vinnande i konceptet för M6 att den är mindre och därmed något smidigare (utan sökare), och med möjligheten att köpa till en digital sökare för att själv välja vilken typ av kamera man vill ha.

Men om du är den som ändå vill ha en digital sökare och gillar modellen så bör du titta närmare på Canon EOS M5, då du får bättre funktioner och möjlighet till ökad kontroll med denna kameras inbyggda digitala sökare.

Slutsatsen blir att det är just storleken och användningen av sökare som blir avgörande i val av kamera – i övrigt är de båda nära på likvärdiga.