Fotonyhet

Landskrona fotofestival – med ikoniska bilder i ny tappning

Till vänster: u201dOlympia Münchenu201d (av Ludwig Wegmann, 1972). Till höger: u201d9/11u201d (av John Del Giorno, 2001). Foto: Cortis och Sonderegger
u201dTiananmenu201d (av Stuart Franklin, 1989). Foto: Cortis och Sonderegger
u201dDerrière la gare de Saint-Lazareu201d (av Henri Cartier-Bresson, 1932). Foto: Cortis och Sonderegger

Snart är det dags för Landskrona fotofestival igen, som med årets upplaga firar fem år. Den här gången med bland annat en utställning där berömda historiska fotografier återskapats med hjälp av lim, papper och sax.

Sedan starten har Landskrona fotofestival kommit att bli en allt större mötesplats för fotointresserade. Årets festival äger rum mellan den 8 och 17 september, där det under de tio dagarna kommer att bjudas på en mängd utställningar, seminarier och ”portfolio reviews”. Det blir även en dag där fotoboken får stå i centrum med bland annat en fotoboksmarknad.

”Tiananmen” (av Stuart Franklin, 1989).

Rester av lim och bomullsvadd

Bland utställarna hittar vi schweiziska konstnärsduon Cortis och Sonderegger. De har i sin studio återskapat historiska och ikoniska bilder, såsom de från ”9/11” 2001 och protesterna på Himmelska fridens torg 1989. Genom att bygga modeller och jobba med ljus och kameravinklar har de reproducerat dessa avgörande ögonblick. Även klassiska fotografier av Henri Cartier-Bresson och Robert Capa har fått nytt liv i duons skapelser.

”Derrière la gare de Saint-Lazare” (av Henri Cartier-Bresson, 1932).

I deras egna fotografier skymtar resterna av färg, lim och bomullsvadd som använts i arbetet för att bygga upp bilderna. Detta för att skapa som en brygga mellan bildernas förflutna och studions nutid.

Här kan du läsa mer om Landskrona fotofestival och se hela programmet.